Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Takpriser på reglerkraftmarknaden den 26 november

Sedan i somras har vi sett historiskt höga priser på den europeiska elmarknaden, till följd av höga gaspriser, CO2 priser och ett torrt hydrologiskt år. I september översteg månadsmedelpriserna på kontinenten och i SE4 100 €/MWh och fredagen den 26 november spred sig de höga spotpriserna även till resten av elområdena i Sverige, vilket är ovanligt.

Samtidigt nådde priserna den 26 november på reglerkraftmarknaden i stora delar av Norden taket på 5000 €/MWh under ett par timmar på eftermiddagen, då samtliga kommersiella bud aktiverades i flera elområden. Driften var vid detta tillfälle hela tiden i normaldrift, det vill säga inom gränser för frekvens och överföringar samt att det fanns nödvändiga reserver för att hantera oförutsedda händelser eller störningar. Effektreserven var inte aktiverad detta dygn.

Bidragande orsaker till de höga spotpriserna i slutet av november var bland annat kallt väder samt isläggning på svenska älvar som resulterade i stora produktionsbortfall. Detta syntes även i buden på reglerkraftmarknaden, där uppregleringsvolymerna var mycket små. Vid sådana ansträngda lägen är det mycket dyra bud som utgör reglerresurserna som återstår.

Det finns därför stort utrymme för marknadens aktörer att bidra med extra flexibilitet –  både i form av produktion och förbrukningsreduktion – till reglerkraftmarknaden.  

Information om stödtjänster (.aspx) Ladda ner

Kontakta: mFRR@svk.se