Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Tidplan för införande av 5 minuters full aktiveringstid för aFRR

Svenska kraftnät planerar att tillåta möjlighet för leverantör av balanstjänster att använda upp till 5 minuters full aktiveringstid för aFRR senast när villkor för balansansvarig part (BRP) och leverantör av balanstjänster (BSP) träder i kraft. Dock kommer möjlighet att använda 5 minuters full aktiveringstid troligen att tillåtas vid övergång till den nordiska plattformen för aFRR-kapacitetsmarknad, vilket enligt nuvarande tidplan är tidigast i slutet av 2021.

De systemansvariga för överföringssystem (TSO:er) som inte redan har implementerat 5 min full aktiveringstid (FAT) ska enligt den Europeiska genomföranderamen ”aFRR Implementation Framework” publicera en tidplan och milstolpar för implementering av 5 min FAT. Alla TSO:er som deltar i den Europeiska plattformen för aFRR (PICASSO-plattformen) ska ha implementerat 5 minuters full aktiveringstid för standardprodukten aFRR senast den 18 december 2024. Tidplanen för den svenska implementeringen innebär alltså att kravet införs betydligt tidigare än så. Detta öppnar även upp för långsammare resurser än de som idag levererar aFRR att delta på marknaden.