Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

ACER har beslutat att inte ge Svenska kraftnät ett undantag från 70 %-regeln för 2022

Genom beslut i Board of Regulators har ACER den 26 oktober avslagit Svenska kraftnäts ansökan om undantag från regeln om att under 2022 tillgängliggöra minst 70 % av nätets överföringsförmåga till gränsöverskridande flöden.

I sitt beslut bekräftar ACER att Svenska kraftnät i hög grad uppfyller målet om att tillhandahålla 70 % av nätets överföringsförmåga till gränsöverskridande flöden, men att det funnits driftsituationer då Svenska kraftnät inte nått upp till 70 % och att detta ofta sammanfaller med revisioner eller driftstopp i de svenska kärnkraftsanläggningarna.

ACER konstaterar att dessa situationer ger avvikelser från målet, som i huvudsak är små, och menar att de därför borde gå att hantera genom omdirigering eller mothandel. I beslutet pekar ACER på behov av högre grad av koordinering inom Norden och utvecklade metoder för koordinerad mothandel och omdirigering, inte endast mellan utan även inom budområden.

- Vi kan konstatera att det hittills inte har varit möjligt att i alla lägen hitta de resurser för omdirigering som hade behövts för att utöka kapaciteterna utan att riskera driftsäkerheten, säger Mårten Bergman, enhetschef på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät kommer göra förnyade ansträngningar att hitta upphandlings- och kontraktsformer som möjliggör detta, men är också beroende av att aktörer på rätt platser är villiga att aktivera sina resurser när vi behöver dessa.

- ACER har gjort ett gediget arbete för att sätta sig in i de förutsättningar som Svenska kraftnät har att hantera den nya flödessituationen och behovet av nordiskt samarbete, säger Mårten Bergman, enhetschef på Svenska kraftnät.

I oktober 2021 ansökte Svenska kraftnät hos Energimarknadsinspektionen (Ei) om undantag från regeln om att under 2022 tillgängliggöra minst 70 % av nätets överföringsförmåga till gränsöverskridande flöden. Ansökan gjordes framför allt mot bakgrund av de så kallade ”öst-västliga flöden” som förstärkts sedan våren 2021 och under ogynnsamma omständigheter riskerar att skapa överlast på nätverkselement i Mellansverige.

Då Ei:s beslut ifrågasattes av de danska och finska tillsynsmyndigheterna (DUR respektive EV) lämnades beslutet i april 2022över till ACER. Den ursprungliga ansökan inkluderade även ett undantag för Västkustsnittet. Denna del av ansökan avslogs av Ei i samband med beslut i april 2022.

Eis beslut i frågan om undantag från 70-procentsregeln

ACER genomför varje år beräkningar för att följa upp hur väl stamnätsoperatörerna i Europa lever upp till 70 %-kravet. Tillsynsansvaret gentemot Svenska kraftnät ligger hos Energimarknadsinspektionen.

Rapport från ACER på engelska: Report on the result of monitoring the margin available for cross-zonal electricity trade in the EU in 2021 (.pdf) Öppnas i nytt fönster