Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mer handelskapacitet tillgänglig på dagen-före marknaden när ny summaallokering införs 29 mars

När Svenska kraftnäts förslag om ny summaallokering från SE3 till DK1 och till NO1 införs i mars optimeras handelskapaciteten för SE3 på dagen-före marknaden.

Den nya summaallokeringen innebär att tillgänglig driftsäker handelskapacitet på dagen-före marknaden mellan de tre elområdena kan öka markant under vissa betingelser.

Det var i december 2021 som Svenska kraftnät ansökte om att införa summaallokering från SE3 till DK1 och från SE3 till NO1 i marknadskopplingen för dagenförehandeln. Förslaget är en av flera åtgärder Svenska kraftnät arbetar med för att kunna öka den kapacitet som görs tillgänglig för marknaden.

För att införa förslaget om ny summaallokering krävde godkännande och prioritering av de systemansvariga och elbörser som ingår i den gemensamma europiska marknadskopplingen. Förslaget har nu godkänts av SDAC, som är samarbetsforum för den europeiska marknadskopplingen och den föreslagna nya summaallokeringen kommer att införas med första handelsdagen den 29 mars 2022.

Mer information om den nya summaallokeringen finns under Utveckling av kraftsystemet

Mer information och kontakt

Vid frågor kontakta Svenska kraftnät via e-post: kapacitetshantering@svk.se.

Mer information om kapacitetsberäkning och allokering samt öst-västliga flöden

Tema: Målet: Alltid maximal tillgänglig kapacitet i ledningarna

Tidigare nyhet: Nya tillgängliga kapaciteter under vintern

Tidigare nyhet: Nya elflöden i öst-västlig riktning utmanar elnätet

Tidigare nyhet: Ny kapacitetsprognos för att hantera öst-västliga flöden