Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu får du ersättning enligt marginalpris på aFRR-kapacitetsmarknaden

Sedan 10 maj är den nya kapacitetsmarknaden för den automatiska frekvensåterställningsreserven på plats. Den nya marknadsdesignen innebär att anskaffning sker via dagliga auktioner och att prissättning sker enligt marginalpris, det vill säga ersättning sker enligt högst avropade budet.

Vi har för närvarande problem med publiceringen av volymer och priser på Mimer och tillsvidare hittar du därför informationen på NUCS, där du även hittar priserna i de övriga Nordiska länderna.  

Grafen visar prisutvecklingen på aFRR-marknden från 25 april till 19 maj 2022

  • Priser på y-axeln och datum på x-axeln.
  • Grafen åskådliggör en förändring i prissättningen från och med 11 maj.
  • Från och med 11 maj är priserna högre jämfört med perioden innan. Innan 11 maj låg nivån under 100 euro/MW, medan det efter 11 maj finns priser över 300 euro/MW vid ett flertal tillfällen.
  • Den röda kurvan visar priserna för uppreglering och den blå kurvan visar priset för nedreglering.
Grafen visar prisutvecklingen på aFRR-marknden från 25 april till 19 maj 2022: Priser på y-axeln och datum på x-axeln. Grafen åskådliggör en förändring i prissättningen från och med 11 maj. Från och med 11 maj är priserna högre jämfört med perioden innan. Innan 11 maj låg nivån under 100 euro/MW, medan det efter 11 maj finns priser över 300 euro/MW vid ett flertal tillfällen. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Klicka på bilden för en större bild.

Mer information

NUCS webbplats Öppnas i nytt fönster

Mimers webbplats Öppnas i nytt fönster

Tidigare nyhet om aFRR-marknad

Är du intresserad av att leverera stödtjänstr - mer informtion om stödtjänster (.aspx) Ladda ner