Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sökes: Möjliga mothandelsresurser i södra Sverige

Har du produktionsaggregat i södra Sverige som inte är aktiva på dagens marknadsplatser för el? Eller har du en förbrukningsanläggning med längre uthållighet i södra Sverige? Meddela oss!

Svenska kraftnät undersöker vilka resurser som finns att använda för mothandel och omdirigering i södra Sverige. Behovet av uppregleringsresurser är som störst i SE4 samt delar av SE3. För att få en bättre bild av vilka resurser som finns idag eller som skulle kunna finnas, går vi nu ut med en allmän förfrågan om information. Syftet med förfrågan är att skapa dialog och analysera möjligheter till utökad mothandel och omdirigering framöver.

Vi undersöker även intressenters möjligheter att etablera ny produktion eller att ställa om förbrukning, under förutsättning att de kan teckna längre avtal med Svenska kraftnät om att tillhandahålla funktionen mothandel och omdirigering.

Har du ett produktionsaggregat som inte redan är aktivt på dagen före-, intradag- eller reglerkraftmarknaden eller en förbrukningsanläggning med längre uthållighet i de relevanta områdena? Då ber vi dig svara på vår förfrågan.

Svara på Svenska kraftnäts förfrågan senast den 17 maj

Svenska kraftnäts förfrågan görs via en så kallad RfI (Request for Information) via upphandlingsverktyget e-Avrop. RfI:n är uppdelad i två frågeställningar. Frågan om resurser som finns tillgängliga idag ska besvaras senast den 17 maj 2022. Frågan om vilka möjligheter som finns för att intressenter ska kunna etablera ny produktion eller ställa om förbrukning ska besvaras senast den 31 maj 2022.

Mer information om förfrågan och hur man besvarar den finns på webbplatsen e-Avrop Öppnas i nytt fönster

Mothandel kan öka tillgänglig handelskapacitet på elmarknaden

Svenska kraftnät beräknar och meddelar vilken transmissionskapacitet som på ett driftsäkert sätt kan göras tillgänglig för handel på elmarknaden. Genom att säkra resurser för mothandel och omdirigering innan tilldelningen av transmissionskapaciteten, kan en ökad andel transmissionskapacitet användas för handel på elmarknaden med bibehållen driftsäkerhet. Att nu gå ut med en förfrågan om mothandelsresurser är ett led i vårt arbete att kunna tilldela högre kapacitet till elmarknaden.

Mer information om hur Svenska kraftnät nyttjar mothandel idag finns i tidigare nyhet: Ökad mothandel bidrar till en effektivare elmarknad

Kontakt

Vid frågor, kontakta Tania Pinzón via mejl: tania.pinzon@svk.se