Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Statusuppdatering om max- och mingränser för priset på mFRR balansenergi i Norden

För närvarande pågår utveckling av prisgränser för mFRR balansenergi i de nordiska länderna. Processerna har kommit olika långt i länderna.

Utvecklingen av prisgränserna för mFRR balansenergi avser max- och min-gränser på reglerkraftmarknaden. Det som diskuteras är en ny prisgräns på +/- 10 000 euro/MWh, med ikraftträdande från den 1:a november 2022. Prisgränserna kommer även att kompletteras med en dynamisk anpassningsmekanism där högsta och lägsta prisgränserna följer eventuella ändringar av intradagsprisgränserna (reglerade av separata europeiska metoder).

Processerna har kommit olika långt i de nordiska länderna. I Sverige kommer prisgränserna att gå ut på remiss under en period på fyra veckor i maj-juni, följt av en publicering den 1 september enligt processen för uppdatering av Balansansvarsavtalet.

Statusöversikt för övriga nordiska länder

I Finland konsulterades prisgränser i februari-mars i år under remissperioden för uppdaterade mFRR-villkor. Frågan om uppdaterade prisgränser inväntar godkännande av den finska tillsynsmyndigheten och implementeringstiden kommer att uppdateras till 1 november.

I Danmark har Energinet mottagit en begäran från sin tillsynsmyndighet om att ändra prisgränsen till en harmoniserad, högre prisgräns. De nya prisgränserna konsulteras under perioden 1 april - 2 maj 2022. Information om konsultationen finns på Energinets webbplats Öppnas i nytt fönster. Den 6 maj ska frågan om uppdaterade prisgränser lämnas till den danska tillsynsmyndigheten för godkännande. Godkännandeperioden förväntas vara två månader, i enlighet med processerna i kommissionsförordningen Balanshållning avseende el.

I Norge kommer Statnett att konsultera den eventuella förändringen med start den 1 juni. Samrådet kommer att vara öppet i tre månader, i enlighet med befintliga förfaranden.

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, kontakta Fredrik Wik via e-post: fredrik.wik@svk.se