Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät har upphandlat kompletterande störningsreserv i SE3 och SE4

Svenska kraftnät har upphandlat kompletterande störningsreserv i södra Sverige för att minimera behovet av att reducera tilldelad transmissionskapacitet till dagen-före marknaden.

Svenska kraftnät har upphandlat 303,5 MW i elområde SE3 och SE4 för avtalsperioden 1 juni 2022 till och med 31 maj 2023 vilket möter det kommunicerade behovet om 300 MW.

Totalt inkom bud om 396 MW vilket är en ökning med 52 MW jämfört med föregående upphandling. Resurser i upphandlingen som bidrar med kapacitet är förbrukningsreduktion, gasturbin, vattenkraft och kraftvärme.

Upphandlingen möjliggör mer tilldelad transmissionskapacitet

Upphandlingen av kompletterande kapacitet till störningsreserven i SE3 och SE4 innebär ett minskat behov av att reducera tilldelad transmissionskapacitet till dagen-före marknaden för att hantera referensincidenten och därmed upprätthålla kraftsystemet i normaldrift.

Om referensincident

Den största positiva eller negativa effektavvikelse som uppstår momentant mellan produktion och förbrukning inom ett synkronområde kallas för referensincident. Referensincidenten beaktas vid dimensionering av frekvenshållningsreserver.

Antagna bud för avtalsperioden 1 juni 2022 – 31 maj 2023

Avtalspart Elområde Effekt (MW)
Vattenfall AB SE3 137
Fortum Sverige AB SE3 125
Svenska Kraftnät Gasturbiner AB SE3 10
Sydkraft Thermal Power AB SE4 26,5
Bixia AB SE4 5

Långsiktig plan krävs för att säkerställa behovet av uppregleringskapacitet

Upphandlingen av kompletterande uppregleringskapacitet av störningsreserven är en övergångslösning. De systemansvariga för överföringssystem (TSO) i Norden arbetar för närvarande med att utveckla IT-stöd och marknadsdesign för en gemensam kapacitetsmarknad för mFRR där motsvarande kapacitet kommer upphandlas dagen före tillhandahållandet (D-1).

Det tar dock tid att bygga en likvid D-1-marknad med förmågan att hantera det totala behovet av mFRR-balanskapacitet årets alla timmar och därför behövs den kompletterande upphandlingen av störningsreserven.

Mer information om de nordiska TSO:ernas gemensamma utvecklingsprojekt finns på webbsidan för Nordic Balancing Model (NBM) (engelska) Öppnas i nytt fönster