Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utlysning: Ansök om nätförstärkningslån

Nu finns på nytt möjlighet för nätägare att ansöka om nätförstärkningslån hos Svenska kraftnät. Nätförstärkningslån ska underlätta anslutning av förnybar elproduktion till elnätet. Ansökningsperioden för 2022 är 25 maj till och med 31 augusti.

Enligt förordningen SFS 2015:213 så får Svenska kraftnät ge lån till nätföretag för att underlätta att anläggningar för produktion av förnybar el ansluts till elnätet. Syftet är att överbrygga investeringströskeln som kan uppkomma när det krävs nätförstärkningar för anslutning av minst två eller flera anläggningar för förnybar elproduktion. Genom att basera återbetalningen av nätförstärkningslånet på hur stor del av nätförstärkningen som tas i anspråk försvinner risken med att den första anläggningen som ansluter får ta den totala nätförstärkningskostnaden för alla planerade anläggningar.

Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2022. Ansökningar inkomna efter detta datum kommer inte att beaktas av Svenska kraftnät.

Mer information inklusive en vägledning som beskriver processen för ansökan och underlag för ansökan finns under Utveckling av kraftsystemet

Informationsmöte för intresserade nätägare

Svenska kraftnät planerar för ett informationsmöte om nätförstärkningslån för intresserade elnätsägare den 15 juni. Mer information kommer inom kort.

Kontakt

Vid frågor om nätförstärkningslån, vänligen mejla: natforstarkningslan@svk.se