Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät inväntar nordisk kvot – begränsning av centralt styrda resurser för FCR-D upp senareläggs

Svenska kraftnät har, utifrån elsystemets säkerhet, sedan tidigare en volymbegränsning för hur stor andel av total FCR som får utgöras av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR. Tidigare har det aviserats att budgivningen kommer begränsas från och med 1 april 2023. Nu senareläggs begränsningen ytterligare för att möjliggöra för införandet av nordisk gemensam begränsning från start.

Anledningen till den ytterligare förseningen är att diskussionerna med de nordiska systemoperatörerna kommit längre och Svenska kraftnät bedömer att det kan införas en gemensam nordisk begränsning under 2023. Den nordiska begränsningen tar ytterligare hänsyn till uppdaterade tekniska krav för FCR och därmed kan en begränsning införas som kan vara mer långsiktig jämfört med om  Svenska kraftnät skulle införa en begränsning endast i Sverige från och med 1 april 2023.

Detta innebär att det alltså inte kommer ske någon begränsning i budgivning för FCR-D upp från och med den 1 april 2023. All centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR-D upp som är förkvalificerad kommer fortsatt kunna budas in på marknaden.

Eftersom rotationsenergin varierar kraftigt över året kommer Svenska kraftnät tillsammans med de övriga nordiska systemoperatörerna att se över möjligheten att ha en säsongsbaserad kvot för att möjliggöra för ökat deltagande av denna typ av resurser när rotationsenergin är högre.

Svenska kraftnät räknar med att återkomma senast juni 2023 med information om när och hur en gemensam nordisk begränsning av centralt styrd och/eller stegvis reglerade resurser kan införas i Sverige.

Förändringar framåt

Svenska kraftnäts ambition är att införa systemstöd som möjliggör att hänsyn till volymbegränsningen kan ske i upphandlingsskedet (det vill säga i varje auktion). Innan det är på plats är det nödvändigt att tillämpa en begränsning genom en så kallad budfaktor.

Varför behöver volymen begränsas?

När det gäller resurser som är stegvist reglerade så är problematiken att de i allmänhet har mindre exakt reglering jämfört med linjärt reglerade resurser. De har även sämre dynamisk förmåga, det vill säga att de inte kan följa frekvensen upp och ner flera gånger utan fastnar någonstans efter första regleringen. Detta riskerar att få en stor påverkan på frekvenskvaliteten om vi inte har en volymbegränsning.

När det gäller begränsningen för central styrning så handlar det om att begränsa den volym som riskerar att försvinna i händelse av problem i centralstyrningen, samt att minska den volym som kan styras vid antagonistiska attacker.

Bakgrund

Enligt Balansansvarsavtalet gäller att om en större volym av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR förkvalificerats jämfört med volymbegränsningen kommer en proportionell reducering av godkänd volym per Balansansvarig som levererar FCR att ske. Den proportionella begränsningen gäller erbjuden kapacitet (bud) i förhållande till förkvalificerad volym. För att hantera denna proportionella begränsning vid budgivningen tilldelas aktörer en budfaktor, som anger hur mycket varje aktör får buda i förhållande till dess förkvalificerade volym.

Information och kontakt

Balansansvarsavtalet

Vid frågor om volymbegränsningen för FCR, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post till fcr@svk.se