Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Gemensam handelsplattform för intradag-handel i Europa planeras till mars 2018

Svenska kraftnät har tillsammans med andra systemansvariga stamnätsoperatörer och nominerade elbörser i Europa tagit fram en gemensam plattform för intradag-handel som planeras tas i drift den 14 mars 2018. Syftet är att skapa en mer likvid marknad.

Lanseringen av den europeiska plattformen och de anslutna lokala handelsplattformarna är ett viktigt steg mot en integrerad europeisk elmarknad i linje med EU:s regelverk. Plattformen bidrar också till marknadsaktörernas möjlighet att handla sig i balans i takt med att andelen förnybar och icke planerbar produktion ökar.

Plattformen möjliggör för gränsöverskridande intradag-handel mellan de nordiska och baltiska länderna samt Belgien, Holland, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Österrike, Spanien och Portugal.

Under våren 2019 kommer fler länder att ansluta sig till plattformen. Nord Pool kommer vid drifttagningen vara den enda verksamma börsen i Sverige.

Läs mer på Nord Pools webbplats (information på engelska).