Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Omarbetat förslag till metod för elområdesindelning, antaganden och analysunderlag framtaget

Tillsynsmyndigheterna i Europa ansåg att det förslaget som systemansvariga i Europa tog fram i slutet av förra året inte var fullständigt. Nu har ett nytt reviderat förslag till metod för indelning av elområden tagits fram och skickats in.

Den 18 februari 2020 skickade de systemansvariga in ett reviderat förslag. Det reviderade förslaget innehåller en förtydligande kring vilket referensår som ska användas.

Det uppdaterade förslaget innehåller samma alternativa elområdesindelningar som tidigare med undantaget för gränsen mellan SE1-SE2 har lagts till i den nordiska elområdesöversynen. Sedan tidigare kommer även en sammanslagning av elområde SE3 och SE4 att utredas samt ett eget elområde för Storstockholm. De förslag som inkluderats i metodförslaget är förslag som ska utredas och är inga förslag till indelningar som ska implementeras.

Det ursprungliga förslaget till metod för elområdesindelning, antaganden och analysunderlag i enlighet med artikel 14 i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2019/943 skickades till tillsynsmyndigheterna i oktober 2019.

I december 2019 informerade alla tillsynsmyndigheter i Europa alla systemansvariga i Europa att de ansåg att de systemansvarigas första förslag var ofullständigt eftersom alternativa elområdesindelningar saknades för vissa områden och uppmanade alla systemansvariga att inkomma med alternativa elområdesindelningar inom 2 månader.

Kontakt

Mårten Bergman, Transmission och elmarknad