Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Information till aktörer som vunnit kapacitetskontrakt med PSE

Den 26 augusti anordnades en för-auktion för den svenska delen av den polska kapacitetsmarknaden. Alla aktörer som vann kapacitetskontrakt behöver ingå ett särskilt avtal med Svenska kraftnät. Avtalet är nödvändigt för att Svenska kraftnät ska kunna förse PSE med nödvändig information från svenska marknadsaktörer, och därmed också för att PSE ska kunna certifiera enheterna. Nu finns avtalet framtaget.

Svenska kraftnät har nu tagit fram avtalet som behöver ingås för alla de aktörer som vunnit kapacitetskontrakt i den för-auktion som PSE anordnade den 26 augusti.

Som del av det första steget i den certifieringsprocess som ingår i kapacitetsmarknaden (inlämning) behöver Marknadsaktören dels ingå avtalet och dels inkomma med nödvändig information till Svenska kraftnät enligt de regler som gäller för den polska kapacitetsmarknaden. Enligt avtalet behöver nödvändig information lämnas senast två (2) dagar efter att huvudcertifieringen inletts. I samband med detta ska även avtalet signeras. 

Certifieringsprocess: Utlysning För-auktion den 19 augusti, För-auktion den 26 augusti och minst två veckor därefter börjar huvudcertifieringen som varar under 10 veckor. Huvudcertifieringen består av inlämning (10 dagar) följt av verifiering och därefter korrigering under tre dagar, och slutligen godkännande. Minst fyra veckor efter huvudcertifieringen sker huvud-autionen.

De aktörer som inte ingår avtal eller inkommer med informationen i tid, kommer inte att kunna få sina anläggningar certifierade. En aktör som vunnit för-auktionen, men inte ingår avtal med Svenska kraftnät kommer därmed att förlora de säkerheter som lämnats till PSE.

Avtal för att möjliggöra certifiering av fysiska anläggningar i den polska kapacitetsmarknaden (.docx) Ladda ner

Bilaga 1 (.docx) Ladda ner

Bilaga 2 (.docx) Ladda ner

Bilaga 3 (.docx) Ladda ner

Intresserad av att polska kapacitetsmarknaden och vill läsa mer?

Läs mer i tidigare nyhet: Avtal möjliggör svenska marknadsaktörers deltagande i den polska kapacitetsmarknaden

Läs mer i tidigare nyhet: Svensk för-auktion i den polska kapacitetsmarknaden den 26 augusti

Läs riktlinjer för utländska aktörers deltagande på polska kapacitetsmarknaden (på engelska): Guideline on participation in Polish capacity market for foreign capacity providers (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Läs PSES nyhet om för-auktionen (på engelska): PSE announces pre-auction for main auction for delivery year 2026 Öppnas i nytt fönster