Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Konsultation av förslag till ändring av ramverk för genomförande avseende mFRR, aFRR samt IN

Just nu pågår implementeringen av ett gemensamt Europeiskt regelverk för balansmarknader samt en marknadskoppling av balansmarknaderna. I enlighet med den Europeiska balansförordningen har de Europeiska TSO:erna tagit fram ett ramverk, som uppdateras med några förtydliganden gällande driften av de plattformar som utvecklas, för utbyte av balansenergi och nettning av obalanser.

Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på de europeiska TSO:ernas gemensamma förslag till ändring av genomföranderam (implementation framework IF) för aFRR, mFRR samt nettning av obalanser (IN). Ramverket har utvecklats i enlighet med artiklarna 20, 21 och 22 i kommissionens förordning (EU) 2017/2195 av den 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning av el (EB) samt i enlighet med Acer besluten 02-2020, daterat den 24 januari 2020 (aFRRIF), 03-2020, daterat den 28 januari 2020 (mFRRIF) och 13-2020, daterat 24 juni 2020 (INIF).      

I enlighet med Acer:s beslut avseende mFRRIF, aFRRIF och INIF, ska alla TSO:er lämna en ändringsbegäran för berörda genomföranderam innehållandes den enhet som är utsedd att utföra kapacitetshanteringsfunktionen och klargöra om plattformarna för mFRR, aFRR samt IN ska drivas av en eller flera enheter.  

Konsultationen återfinns här Öppnas i nytt fönster (ENTSO-E:s webbplats, öppnas i nytt fönster). Konsultationen pågår fram till 19 december.

I samband med konsultationen kommer det att arrangeras en digital workshop den 16 november.

Mer information om denna återfinns på ENTSO-E:s webbplats.