Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Europeisk rapport tydliggör underlag för beslut om kommande elområdesöversyn

Idag presenterar ENTSO-E en rapport om det ytterligare underlag som tagits fram till ACER inför beslut om alternativa elområden att utreda i kommande elområdesöversyn.

För närvarande pågår en gemensam elområdesöversyn i Europa. I november 2020 beslutade EUs samverkansbyrå för nationella tillsynsmyndigheter ACER (European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators) om den metod som ska användas för översynen. För att inleda själva översynen krävs även beslut om vilka alternativa elområden som ska utredas. För att fatta det beslutet begärde ACER in ytterligare underlag i form av resultat från nodprissimuleringarna.

Den europeiska samarbetsorganisationen för systemansvariga för elöverföringssystem ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators) har nu publicerat en rapport om det ytterligare underlag vi lämnat in till ACER.

Rapporten publicerades på ENTSO-Es webbplats idag

I rapporten presenteras resultat av beräkningar av så kallade nodpriser vid simulering av olika alternativa elområdesindelningar. Resultaten av nodprissimuleringarna levererades till ACER och användes sedan för att kartlägga förekomst av strukturella flaskhalsar i transmissionsnätet, det vill säga var det var vara intressant att utreda en ny elområdesgräns.

Rapporten finns för nedladdning på engelska via ENTSO-Es webbplats: Report on the Locational Marginal Pricing. Study of the Bidding Zone Review Process. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

ENTSO-Es nyhet på engelska: ENTSO-E publishes its report on Locational Marginal Pricing Study of Bidding Zone Review Process Öppnas i nytt fönster

Om nodprissimuleringar

Nodprissimuleringarna innebar att varje nod i transmissionsnätet modellerades som ett eget elområde. Detta innebär att hänsyn till alla relevanta överföringsbegränsningar i marknadskopplingen har tagits och som resultat erhålls det lokala värdet av energi i varje nod.

Data relaterat till Norden

Arbetet presenteras dels på nordisk, dels på Kontinentaleuropeisk nivå.
De nordiska TSOerna genomförde beräkningarna för det nordiska synkronområdet gemensamt. Rapporten kommer inte att innehålla lika mycket nätdata relaterat till Sverige som till kontinent, då Svenska kraftnät bedömt att det inte är möjligt utifrån svensk säkerhetsskyddslagstiftning.

ACER tillkännager beslut om alternativa elområden den 20 juli

ACERs beslut om vilka nordiska de europiska alternativa elområden som ska ingå i elområdesöversynen publiceras den 20 juli på ACERs webbplats Öppnas i nytt fönster

Processen framåt

Efter att ACER tillkännagett sitt beslut om vilka elområdesindelningar som ska utredas, har Svenska kraftnät och övriga systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) i Europa ett år på sig att lämna in ett förslag till de nationella tillsynsmyndigheterna.

Svenska kraftnät och övriga TSOer kommer att analysera elområdesindelningarna och sedan ha en konsultation kring de olika förslagen för att få in synpunkter från elmarknadens aktörer. Konsultationen beräknas till årsskiftet 2022/2023.

Om det skulle bli ett beslut om en förändring av elområden är en rimlig uppskattning att förändringen kan vara genomförd som tidigast under 2025.

Bakgrund om elområdesöversynen

Sverige och övriga systemansvariga nordiska TSOer ska gemensamt göra en översyn av indelningen av elområden i Norden. Detta som en del av en övergripande gemensam europeisk elområdesöversyn.

Översynen betyder inte automatiskt att nuvarande elområdesindelning förändras utan ska resultera i ett gemensamt förslag om att ändra eller bibehålla nuvarande elområden.

Elområdesöversynen styrs av det europeiska regelverket

Arbetet är ett steg mot EUs inre marknad för el och styrs av EU:s regelverk, bland annat artikel 32 i förordningen om kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM) och Elmarknadsförordningens artikel 14. Regelverket anger bland annat hur den gemensamma elområdesöversynen ska gå till och vilken instans som fattar beslut om vad.

Kontakt och mer information

Vid frågor om elområdesöversynen, kontakta Svenska kraftnät via e-post: elomradesoversyn@svk.se

Mer om elområdesöversyn finns under Utveckling av kraftsystemet