Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Öppen konsultation om nya tekniska krav för FCR

Svenska kraftnät bjuder in till en öppen konsultation om nya tekniska krav för FCR. Konsultationen är öppen under perioden 16 mars-11 april 2022.

Svenska kraftnät och övriga nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) ska införa nya harmoniserade tekniska krav för frekvenshållningsreserver för normaldrift (Frequency Containment Reserve Normal, FCR-N), för störd drift, uppreglering (Frequency Containment Reserve Disturbed Upwards, FCR-D uppreglering) och för störd drift, nedreglering (Frequency Containment Reserve Disturbed, Downwards). Svenska kraftnät håller nu en öppen konsultation om den framtida tekniska kravbilden för de berörda stödtjänsterna FCR-N, FCR-D upp och FCR-D ned. Svara på konsultationen senast den 11 april 2022.

Läs mer om konsultationen och svara via konsultationssidan under Möt Svenska kraftnät

Read the news in English

Kravuppdateringen presenteras på nordisk workshop

Den 28 mars håller de nordiska TSO:erna en workshop för att gå igenom och diskutera den framtida tekniska kravbilden för stödtjänsterna FCR-N, FCR-D upp och FCR-D ned. Föranmälan krävs.

Under mötet presenteras resultat och erfarenheter från de tester som utförts under testfasen för de nya tekniska kraven. Vi kommer också att diskutera det de nordiska TSO:ernas reviderade förslag till nya tekniska krav.

Läs mer och anmäl dig till senast den 18 mars på eventsidan under Möt Svenska kraftnät

Sammanfattning av förändringarna av den tekniska kravbilden för FCR

Förändringarna kan sammanfattas i tre viktiga delar.

  • Minskat antal tester
    Provprogrammet är kraftigt nedkortat både för FCR-N och FCR-D. För FCR-D har rampprovet ändrats för att inkludera prov av deaktivering och av eventuell parameteromkoppling.
  • Uppmjukning av kraven
    Kravbilden för FCR-N har mjukats upp något genom ett antagande om något högre frekvensberoende last i systemet. Det blir också möjligt att förkvalificera en nedskalad kapacitet om man inte riktigt når upp till prestandakraven. Kravbilden för FCR-D har mjukats upp både vad gäller prestanda och stabilitet.
  • Förtydligade krav för resurser med begränsad energireserv, LER
    Kraven inkluderar bland annat hantering av energinivå (state of charge).
  • Nytt upplägg för dokumentationen
    Upplägget på dokumentationen har också ändrats sedan förra publiceringen. Det tidigare utkastet inkluderade ett separat stöddokument (”Supporting document”). Detta stöddokument har nu tagits bort, och innehållet flyttats över till det tekniska kravdokumentet.

Läs det reviderade förslaget på teknisk kravbild på konsultationssidan under Möt Svenska kraftnät

Det nya förslaget bygger på gemensam utveckling och praktiska tester

De nordiska TSO:erna har sedan 2019 gemensamt arbetat för att ta fram ett slutgiltigt förslag till nya tekniska krav för FCR. Till sin hjälp har projektet en referensgrupp bestående av branschaktörer.

Under 2021 hölls en testfas där att leverantörer fick genomföra prover för att försöka uppfylla förslaget till nya tekniska krav. I anslutning till testfasen samlade TSO:erna in deltagarnas erfarenheter och synpunkter på både krav och testförfarande. Kravdokumentet har sedan uppdaterats utifrån på erfarenheterna under testfasen. Det är detta reviderade kravdokument som går ut på öppen konsultation.

Processen framåt

Svenska kraftnät kommer nu att samla in återkoppling på det framtagna utkastet för nya tekniska krav. Sista dag att inkomma med återkoppling är den 11 april 2022.

Det nordiska projektet kommer vid behov att uppdatera förslaget till nya tekniska kravutifrån återkopplingen. Därefter kommer de nordiska TSO:erna att ta fram ett juridiskt metodförslag utifrån de föreslagna kraven.

Offentlig konsultation av det juridiska metodförslaget

Det juridiska metodförslaget kommer att publiceras för offentlig konsultation och därefter lämnas in till de nationella tillsynsmyndigheterna i Norden för godkännande.

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, kontakta projektledare Malin Wester via e-post: malin.wester@svk.se.