Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Beslut avseende säkerställande av risksäkringsprodukter enligt FCA

TSO:erna Svenska kraftnät, Energinet och Litgrid har fått i uppdrag av de nationella tillsynsmyndigheterna i Sverige, Danmark och Litauen att säkerställa långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan de respektive elområdena, i enlighet med artikel 30 i kommissionens förordning (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet (FCA). Svenska kraftnät har nu mottagit beslut från Energimarknadsinspektionen på inlämnade förslag på åtgärder för gränsförbindelser mot Danmark och Litauen.

I april 2017 tog Svenska kraftnät emot beslut från Energimarknadsinspektionen (Ei) om att risksäkringsmöjligheterna i Sveriges alla fyra elområden var tillräckliga. Risksäkringsmöjligheterna av respektive tillsynsmyndighet i de danska elområdena DK1 och DK2, samt det litauiska elområdet, bedömdes emellertid vara otillräckliga. Svenska kraftnät tillsammans med respektive systemansvariga för överföringssystemen, Energinet och Litgrid, lämnade in förslag på åtgärder för gränsförbindelser DK1–SE3, DK2–SE4 och LT–SE4 till Ei den 17 november 2017.

Svenska kraftnät har nu mottagit beslut gällande dessa förslag på åtgärder. Ei godkände tillsammans med den danska tillsynsmyndigheten förslagen på förbindelserna mot Danmark. Mer information om dessa beslut finns på Energinets webbplats. (nytt fönster) Besluten finns även länkade nedan.

Ei har tillsammans med den litauiska tillsynsmyndigheten bett om en ändring för att godkänna förslaget som lämnades för gränsförbindelse LT-SE4. Detta innebär att Svenska kraftnät, tillsammans med Litgrid, ska lämna in ett uppdaterat förslag på åtgärder för att säkerställa tillräckliga risksäkringsmöjligheter i Litauen senast den 13 augusti 2018. Beslutet finns länkat nedan.

Vill du veta mer?
Läs mer om kommissionsriktlinjen för förhandstilldelning av kapacitet (FCA) på vår webbplats.