Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Förslag på koordinerad mothandel och omdirigering inlämnade till Ei

Enligt artikel 35 och 74 i EU:s förordning 2015/1222 om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM) ska de systemansvariga för överföringssystem gemensamt inom respektive kapacitetsberäkningsregion (Norden, Hansa och Baltikum) utarbeta en metod för koordinerad mothandel och omdirigering samt en metod för kostnadsfördelning av koordinerad mothandel och omdirigering. Svenska kraftnät har nu lämnat in förslagen till Energimarknadsinspektionen.

Föreslagen metod enligt artikel 35 ska säkerställa effektiv, öppen och icke-diskriminerande koordinering av resurser för mothandel och omdirigering inom respektive kapacitetsberäkningsregion. Föreslagen metod enligt artikel 74 ska säkerställa en effektiv och rättvis kostnadsfördelning vid nyttjanden av resurser för mothandel och omdirigering inom regionerna.

Kostnadsfördelningsmetoden inom kapacitetsberäkningsregion Baltikum har inte lämnats in för godkännande till tillsynsmyndigheterna. Oenighet råder om hur kostnadsfördelning ska göras vid användande av mothandels- och omdirigeringsresurser, på grund av påverkan från 3:e land.

Förslagen lämnades in till Energimarknadsinspektionen (Ei) den 16 mars 2018 och finns länkade nedan.

Kontakt: Rebecca Nilsson, rebecca.nilsson@svk.se.

Vill du veta mer?

Läs mer om kommissionsriktlinjen för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM).

Dokument