Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Godkänt förslag avseende arrangemang för säkerställande av risksäkringsprodukter i Litauen

Svenska kraftnät har tillsammans med stamnätsoperatören Litgrid tagit fram ett arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen, i enlighet med artikel 30 i kommissionens förordning (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet (FCA). Svenska kraftnät har nu mottagit beslut på förslaget av Energimarknadsinspektionen (Ei).

I april 2017 tog Svenska kraftnät emot beslut från Ei om att risksäkringsmöjligheterna i Sveriges alla fyra elområden var tillräckliga. Risksäkringsmöjligheterna i det litauiska elområdet bedömdes emellertid vara otillräckliga.

Svenska kraftnät tillsammans med stamnätsoperatör Litgrid lämnade in ett förslag på åtgärder för att säkerställa tillräckliga risksäkringsmöjligheter för gränsförbindelse LT–SE4 till Ei i november 2017. Ei tillsammans med den litauiska tillsynsmyndigheten efterfrågade i juni 2018 en ändring för att godkänna förslaget.

Svenska kraftnät och Litgrid lämnade in ett uppdaterat förslag på åtgärder den 21 augusti. Ei har nu godkänt förslaget tillsammans med den litauiska tillsynsmyndigheten. Det omarbetade förslaget och beslutet finns länkade nedan.

Vill du veta mer?
Läs mer om kommissionsriktlinjen för förhandstilldelning av kapacitet (FCA) på vår webbplats.

 

Dokument