Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Godkänt förslag om fastställande av reservförfaranden för kapacitetsberäkningsregion Norden

EU:s förordning 2015/1222 behandlar fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning. Enligt artikel 44 i denna förordning ska systemansvariga för överföringssystem i samordning med alla övriga systemansvariga för överföringssystemen i kapacitetsberäkningsregionen utarbeta ett förslag till robusta och tidsplanerade reservförfaranden.

Föreslagna reservförfaranden ska säkerställa effektiv, öppen och icke-diskriminerande kapacitetstilldelning om processen för den gemensamma dagen före-kopplingen inte producerar några resultat.

Förslaget lämnades in till Energimarknadsinspektionen (Ei) den 18 maj 2017. I november 2017 beslutade Ei tillsammans med övriga tillsynsmyndigheter i kapacitetsberäkningsregionen Norden att reservförfarandena inte kunde godkännas utan att vissa ändringar gjordes. Ett reviderat förslag lämnades därför in till Ei den 17 januari 2018. Detta förslag godkändes den 15 mars 2018.

Sedan tidigare har även förslaget för fastställande av reservförfaranden för kapacitetsberäkningsregion Hansa godkänts av Ei.

Vill du veta mer?

Läs mer om kommissionsriktlinjen för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM) på vår webbplats.

Kontaktpersoner:

Nordiska förslaget: Jesper Marklund, e-post jesper.marklund@svk.se,
telefon 010-475 87 96.

Hansa-förslaget: Sophie Balint, e-post sophie.balint@svk.se,
telefon 010-475 85 43.

Godkänt förslag för CCR Norden

Godkänt förslag för CCR Hansa