Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Driftsättning av flera NEMO:s i den gemensamma dagen före-marknaden den 10 mars 2020

Implementeringen av det nordiska flera NEMO-arrangemanget går nu in i slutfasen. Driftsättningen av flera nominerade marknadsoperatörer (NEMO:s) i den gemensamma dagen före-marknaden är planerad den 10 mars 2020, förutsatt att pågående tester slutförs framgångsrikt.

  • Tester av system och processer pågår
  • Ett viktigt steg mot stärkt integration av den europeiska elmarknaden
  • Ett större utbud av elbörser till nytta för den nordiska marknaden

Norden blir den andra regionen i Europa att implementera ett ramverk för flera nominerade marknadsoperatörer (NEMO:s) i enlighet med kommissionsriktlinjen om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM). CACM har som ändamål att främja konkurrens mellan elbörser i Europa för att stödja målet om en helt integrerad europeisk elmarknad.

Projektet har som mål att göra den gemensamma dagen före-kopplingen tillgänglig för mer än en NEMO per budområde i Norden. Detta samtidigt som man upprätthåller de generella marknadskopplingsprinciperna gällande kapacitetsberäkning och allokering.

Givet komplexiteten i projektet har projektparterna, elbörser och systemoperatörer kommit överens om att testa processerna för att leverera den nödvändiga kvalitén på kortast möjliga tid.

Alla berörda intressenter kommer att informeras regelbundet om statusen under slutfasen av projektet.

Projektparterna är de nordiska systemoperatörer och de tre nominerade marknadsoperatörerna: Energinet, Fingrid, Statnett och Svenska kraftnät; EMCO, EPEX SPOT och Nasdaq.

Kontakt

Dan Atsmon, dan.atsmon@svk.se