Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Förslag om kapacitetsberäkningsmetod för nordiska kapacitetsberäkningsregionen har inlämnats till Ei

Svenska kraftnät och de nordiska systemoperatörerna har tagit fram ett förslag till en gemensam samordnad kapacitetsberäkningsmetod för långsiktiga tidsramar i den nordiska kapacitetsberäkningsregionen, i enlighet med artikel 10 i Kommissionens förordning (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet (FCA). Förslaget lämnades till Ei den 16 januari.

Enligt FCA-riktlinjen ska kapacitetsberäkningsmetoden för långsiktiga tidsramar vara baserad på antingen en metod för samordnad nettoöverföringskapacitet eller en metod som är flödesbaserad. De nordiska systemoperatörerna föreslår att implementera metoden för samordnad nettoöverföringskapacitet för långsiktiga tidsramar eftersom den flödesbaserade metoden inte bedöms leda till ökad ekonomisk effektivitet för långsiktiga tidsramar. 

Metodförslaget har varit föremål för konsultation under perioden 16 november till 17 december 2018 och det färdigställda förslaget överlämnades till Energimarknadsinspektionen den 16 januari 2019 för godkännande.

Kontakt: Mårten Bergman, marten.bergman@svk.se.

Förslaget med tillhörande dokument kan laddas ned här:

Dokument