Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Omarbetat förslag på genomföranderam för nettning av obalanser inlämnat till Ei

Svenska kraftnät har tillsammans med de europeiska systemoperatörerna tagit fram ett omarbetat förslag till en europeisk plattform för processen nettning av obalanser i enlighet med artikel 21(1) i kommissionens förordning (EU) 2017/2195 av den 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el (EB).

Den 18 juni 2018 överlämnade Svenska kraftnät tillsammans med övriga europeiska systemoperatörer ett gemensamt förslag på genomföranderam för nettning av obalanser till Energimarknadsinspektionen (Ei). Nyhet om detta finns här. Samtliga europeiska systemoperatörer hade den 15 januari 2019 mottagit begäran om ändring av förslag gällande den europeiska plattformen för processen för nettning av obalanser från respektive nationell tillsynsmyndighet. Svenska kraftnät överlämnade det gemensamma omarbetade förslaget till Ei den 7 mars 2019.

Svenska kraftnät bedömer att det omarbetade förslaget inte påverkar tidigare kommunicerade besked där vi ser att en gemensam europeisk nettning av obalanser i framtiden kommer att inkluderas i plattformen för aFRR som utvecklas i referensprojektet PICASSO, där Svenska kraftnät deltar aktivt.

Förslaget finns länkat här:

Kontakt: marketcodes@svk.se

Vill du veta mer?

Läs mer om genomföranderamen för netting av obalanser på ENTSO-E:s webbplats (nytt fönster).