Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Beslut om definition av observerbarhetsområde

Svenska kraftnät har tillsammans med branschens aktörer tagit fram en definition av observerbarhetsområdet i enlighet med artikel 43 och 75 i förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO) samt artikel 5 i Metod för samordning av driftsäkerhetsanalys.

Förslag på definition av observerbarhetsområdet har varit föremål för samråd med externa aktörer på svk.se mellan den 27 maj och 30 juni 2020 i enlighet med artikel 11 i SO. Svenska kraftnät har nu fastställt definitionen av observerbarhetsområdet.

Enligt SO definieras observerbarhetsområdet som en systemansvarigs eget överföringssystem samt relevanta delar av distributionssystem och angränsande överföringssystem, för vilka en systemansvarig genomför övervakning och modellering i realtid för att bibehålla driftsäkerheten i sitt kontrollområde.

Observerbarhetsområdet identifierar bland annat omfattningen av den datainsamling från externa aktörer som bedöms nödvändig för att upprätthålla driftsäkerheten i elöverföringssystemet samt det område som Svenska kraftnät ska utföra analyser av oförutsedda händelser över.

Ladda ned definitionen (pdf, 570kb). (.pdf) Öppnas i nytt fönster