Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Konsultation om aktiveringsperiod för frekvenshållningsreserver

En kostnads- och nyttoanalys har genomförts enligt förordning (EU) 2017/1485 av den 2 augusti 2017 om fastställande av riktlinjer för driften av elöverföringssystem (SO). Analysen har resulterat i den minsta aktiveringsperioden 15 minuter för frekvenshållningsreserver under skärpt drifttillstånd.

Systemansvariga för överföringssystem i Norden har nu tagit fram ett förslag för att uppdatera det nordiska systemdriftavtalet med den minsta aktiveringsperioden. Förslaget är att samma minsta aktiveringsperiod som analysen resulterat i ska fastställas i avtalet, dvs. 15 minuter. Föreslagen minsta aktiveringsperiod är därmed i enlighet med artikel 156.10 i SO, där det anges att full hänsyn ska tas till kostnads- och nyttoanalysens resultat.

Den föreslagna aktiveringsperioden överensstämmer med den tillfälliga minsta aktiveringsperiod som redan har beslutats och implementerats i Sverige genom artikel 156.9 i SO.

Synpunkter på förslaget kan lämnas på ENTSO-E:s webbplats senast den 25 januari.