Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Publicering av uppdaterad plan för införande av datautbyte

Svenska kraftnät publicerar en rapport som beskriver införandet av ett utökat datautbyte av systemdriftinformation mellan Svenska kraftnät och marknadens aktörer.

För att kunna hantera energiomställningens utmaningar och fortsatt ta ansvar för en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät mer data från energimarknadens aktörer. Genom ett utökat datautbyte möjliggörs fler metoder för att hålla elsystemet i balans.

Införande av datautbytet sker i enlighet med artikel 40.6 och 40.7 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO).

Svenska kraftnät har under året haft samråd med aktörer kring krav på data och vilka ansvar respektive aktör har. Efter att ha bearbetat många bra synpunkter har Svenska kraftnät beslutat att ta ett nytt grepp kring införandet av datautbytet.

Det nya upplägget presenteras i rapporten "Införande av krav, processer och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation" som finns att ta del av på sidan Kraftsystemhubben. Tillsammans med införandet beskrivs även den nytta ett utökat datautbyte kommer ge för driften av det svenska elsystemet.

Mer om projektet Kraftsystemhubben och ett utökat datautbyte

Vad händer nu?

Svenska kraftnät fortsätter att detaljerat beskriva krav, processer och vägledning av datautbytet. Arbetet kommer att genomföras i arbetsgrupper tillsammans med representanter från berörda aktörer.

Kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se vid frågor, eller vid intresse av att delta i någon av arbetsgrupperna.