Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd av förslag avseende datautbyte

Svenska kraftnät bjuder in till samråd av förslag till viktiga organisatoriska krav, roller och ansvarsområden avseende datautbyte, i enlighet med artikel 40.6 och 40.7 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 av den 2 augusti 2017 om drift av elöverföringssystem (SO).

För att kunna hantera energiomställningens utmaningar och fortsatt ta ansvar för en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät utveckla metoderna för att upprätthålla systemstabiliteten. Genom ett utökat datautbyte med andra aktörer i kraftsystemet möjliggörs förbättringar för systemdriften.

I enlighet med artikel 40.6 och 40.7 i kommissionsförordningen för drift av elöverföringssystem bjuder Svenska kraftnät nu in DSO:er och SGU:er till samråd av förslag till viktiga organisatoriska krav, roller och ansvarsområden avseende datautbyte. I komplement till förslaget finns även förslag till mallar för synkrongeneratorparametrar.

Svenska kraftnät bjuder också in DSO:er till samråd av förslag till definition av observerbarhetsområdet.

Ta del av förslag och följedokument genom att klicka på länkarna i dokumentlistan.

Skicka in dina synpunkter

Samrådet är öppet till den 30 juni 2020. Synpunkter skickas via e-post till nationella_forordningar@svk.se med ämne ”samråd datautbyte” alternativt ”samråd observerbarhetsområdet”.

Vad händer sen?

När samrådet är avslutat kommer Svenska kraftnät att färdigställa förslaget och då beakta och bemöta inkomna synpunkter. Det slutliga förslaget kommer att publiceras under hösten 2020.

 

Dokument från samråd 27 maj