Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd av förslag om datautbyte är nu avslutat

Svenska kraftnät har nu avslutat samrådet kring data som ska utbytas mellan Svenska kraftnät och marknadens aktörer. Nu fortsätter arbetet med att detaljera kraven i samarbete med Energiföretagen Sverige.

För att kunna hantera energiomställningens utmaningar och fortsatt ta ansvar för en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät mer data från energimarknadens aktörer. Genom ett utökat datautbyte möjliggörs fler metoder för att ständigt hålla elsystemet i balans.

Datautbyte beskrivs i artikel 40.6 och 40.7 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO).

Svenska kraftnät har haft samråd med aktörer kring vilka krav på data och vilka ansvar respektive aktör har. Samrådet har skett mellan den 27 maj och 17 augusti 2020. Många bra synpunkter kom fram under samrådet och Svenska kraftnät tackar de aktörer som deltagit.

Vad händer nu?

Under hösten kommer Svenska kraftnät starta upp arbetsgrupper i samarbete med Energiföretagen Sverige, som ett led i att tydliggöra kraven för datautbytet. Arbetsgrupperna kommer också att svara på synpunkterna som framförts i samrådet.

Mer information kommer att läggas ut löpande under hösten.

Läs om projektet Kraftsystemhubben - som kommer vara det nav där aktörer levererar och hämtar data..

Mer om artikel 40.6 och 40.7 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO) på Energimarknadsinspektionens webbplats. Öppnas i nytt fönster