Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport beskriver informationssäkerhet för datautbyte av systemdriftsinformation

Svenska kraftnät publicerar en rapport som beskriver datautbytet utifrån ett informationssäkerhetsperspektiv.

För att möjliggöra energiomställningen och fortsatt säkerställa en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät mer data från elmarknadens aktörer. Data som utgör informationstillgångar för Svenska kraftnät och aktörer.

Utbytet av data behöver hanteras på ett säkert sätt för att kunna skydda tillgångar som fyller drifttekniska funktioner eller är affärsmässigt värdefulla.

Datautbytet utifrån ett informationssäkerhetsperspektiv

Rapporten Informationssäkerhet för datautbyte av systemdriftinformation beskriver informationssäkerhetsarbete i generella termer och datautbytets förhållande till det.

I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från berörda aktörer inom branschen. Arbetsgruppen har även genomfört en kartläggning av datautbytets informationstillgångar samt bedömt tillgångarnas skyddsvärde ur ett konfidentialitet-, riktighet- och tillgänglighetsperspektiv.

Resultatet från den delen utav arbetet ingår inte i denna rapport. För en möjlighet att ta del av resultatet kan förfrågan om utlämnande skickas till e-post: datautbyte@svk.se.

Informationssäkerhet för datautbyte av systemdriftinformation (pdf, 1,14 MB, nytt fönster).

Frågor och mer information

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.

Vid frågor eller intresse av att delta i andra arbetsgrupper, vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se.