Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport beskriver processer och format för utbyte av avbrottsplaner

Svenska kraftnät publicerar en rapport som beskriver hur utbytet av avbrottsplaner mellan Svenska kraftnät och marknadens aktörer ska gå till.

För att kunna hantera energiomställningens utmaningar och fortsatt ta ansvar för en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät mer data från energimarknadens aktörer. Planer på avbrott, begränsningar och driftomläggningar behövs för avbrottskoordinering och för att ge resultat av hög kvalitet vid belastningsfördelningsberäkningar, vilka ligger till grund för driftsäkerhets- och tillräcklighetsanalyser samt elmarknadens kapacitetsberäkningar.

Införande av datautbytet sker i enlighet med artikel 40.6 och 40.7 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 om driften av elöverföringssystem (SO).

Svenska kraftnät har tidigare publicerat dokumentet Införande av krav, processer och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation (pdf, 798 kB, nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster. Utöver det dokumentet ska Svenska kraftnät publicera åtta stycken detaljerade rapporter – först ut är rapporten om avbrottsplaner.  

Rapporten Avbrottsplaner - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation beskriver krav, processer och format för hur utbytet av avbrottsplaner ska gå till. I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från berörda aktörer inom branschen.

Den rapport som nu publiceras är en första version. Arbetet med att ta fram vägledning och krav kommer att fortsätta, och rapporten kommer ges ut i ny version när mer information och systemstöd finns tillgängligt.

Frågor?

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.

Vid frågor eller intresse av att delta i arbetsgruppen för avbrottsplaner, vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se.

Avbrottsplaner - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation (pdf, 10,6 MB, nytt fönster). (.pdf) Öppnas i nytt fönster