Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport beskriver realtidsdatautbyte av systemdriftsinformation

Svenska kraftnät har publicerat en rapport som beskriver hur utbytet av realtidsdata mellan Svenska kraftnät och marknadens aktörer ska gå till.

För att möjliggöra energiomställningen och fortsatt säkerställa en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät mer data från elmarknadens aktörer.

Realtidsdata är data med kort tidsfördröjning som kan användas för att beskriva kraftsystemets tillstånd. Därmed är den ett viktigt underlag för att säkerställa driften av kraftsystemet.

Rapporten Realtidsdata - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation beskriver omfattning på realtidsdata som ska utbytas mellan elmarknadens aktörer och till vilken kvalitet. Rapporten beskriver även hur etableringen av realtidsdatautbytet ska gå till och vilket ansvar som föreligger elmarknadens olika aktörer.

I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från berörda aktörer inom branschen.

Rapporten Realtidsdata - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Frågor?

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.

Vid frågor eller intresse av att delta i någon av arbetsgrupperna, vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se.