Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport om processer och format för utbyte av den statiska kraftsystemmodellen

Svenska kraftnät har publicerat en rapport som beskriver hur utbytet av den statiska kraftsystemmodellen mellan Svenska kraftnät och marknadens aktörer ska gå till.

För att kunna hantera energiomställningens utmaningar och fortsatt ta ansvar för en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät mer data från energimarknadens aktörer.

För att alla system som används inom kraftsystemdrift, driftsäkerhets- och tillräcklighetsanalyser, belastningsfördelningsberäkningar samt elmarknadens kapacitetsberäkningar ska ge resultat av hög kvalitet är det viktigt att den kraftsystemmodell som används är omfattande och komplett.

Den statiska representationen av kraftsystemmodellen är basen och används som referens för alla andra data- och modelltyper.

Rapport framtagen för hur utbytet ska gå till

Rapporten Statisk kraftsystemmodell - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation beskriver krav, processer, införandeplan och format för hur utbytet av den statiska representationen av kraftsystemmodellen ska gå till.

I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från berörda aktörer inom branschen.

Den rapport som nu publiceras är en första version. Arbetet med att ta fram vägledning och krav kommer att fortsätta, och rapporten kommer ges ut i ny version när mer information och systemstöd finns tillgängligt.

Rapporten Statisk kraftsystemmodell - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation (pdf, 1,8 MB, nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Kontakt vid frågor

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.

Vid frågor eller intresse av att delta i arbetsgruppen för statisk kraftsystemmodell, vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se.