Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Konsultation om undantag från att överföra skyldigheter avseende FCR

Svenska kraftnät och Energinet har tagit fram ett gemensamt förslag gällande undantag från att tillåta leverantörer av balanstjänster att överföra sina skyldigheter avseende frekvenshållningsreserver (FCR). Elmarknadens aktörer bjuds nu in till en öppen konsultation om förslaget. Konsultationen är öppen till och med den 18 november 2022.

Förslaget avser frekvenshållningsreserver över elområdesgränserna:

  • SE1-DK2
  • SE2-DK2
  • SE3-DK2
  • SE4-DK2

Undantaget är framtaget utifrån artikel 34 i kommissionens förordning (EU) 2017/2195 av den 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el (EB) och ska godkännas av Energimarknadsinspektionen (Ei).

Läs mer och svara på konsultationen via konsultationssidan under Möt Svenska kraftnät. Sista dag för återkoppling är den 18 november 2022.

Bakgrund

Svenska kraftnät och Energinet har sedan tidigare tagit fram ett förslag till fastställandet av gemensamma och harmoniserade regler och processer för utbyte och upphandling av FCR-balanskapacitet i DK 2 och Sverige. Förslaget är framtaget utifrån artikel 33 i EB och godkändes av av Ei i maj 2022.

Riktlinjer för balanshållning avseende el (EB)

Förordningen fastställer gemensamma principer för balanshållning av el med syftet att harmonisera och optimera balansmarknaderna i Europa.

Läs mer om EB.