Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport beskriver framtida krav och omfattning på datautbyte av produktions- och förbrukningsplaner

Svenska kraftnät har publicerat en rapport som beskriver framtida krav och omfattning på nödvändigt datautbyte av produktions- och förbrukningsplaner.

Datat från planerna används bland annat för att säkerställa driftsäkerheten i realtid samt beräkna tillgänglig överföringskapacitet till elmarknaden. Med en högre kvalitet på planer som skickas in till Svenska kraftnät så minskar behovet av antaganden om marknaden.

Ett behov av mer detaljerade produktions- och förbrukningsplaner uppstod när EU-förordningen CACM 2015/1222 trädde i kraft. Planerna ingår som viktig indata till de IGM-beräkningar (Individual Grid Model) som utförs dagligen och som ligger till grund för elmarknadens kapacitetstilldelning.

Rapporten Produktions- och förbrukningsplaner – Processer, format och vägledning för utbyte av systemdriftinformation beskriver framtida krav och omfattning på datautbyte av produktions- och förbrukningsplaner.

Produktions- och förbrukningsplaner - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation (.pdf) Öppnas i nytt fönster

I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från olika aktörer. Syftet med arbetsgruppen var att ha en del av branschen representerad i arbetet samt i utformningen av rapporten. Aktörsmöten utfördes kontinuerligt där representanter fick möjlighet att komma med synpunkter under arbetets gång.

Frågor?

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.
Vid frågor vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se