Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport beskriver framtida krav och omfattning på datautbyte avseende stödtjänster

Svenska kraftnät har publicerat en rapport som beskriver framtida krav och omfattning på nödvändigt datautbyte avseende stödtjänsterna FRR (Snabb frekvensreserv, Fast Frequency Reserve) och FCR (Frekvenshållningsreserv, Frequency Containment Reserve).

En av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter är att upprätthålla kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el i det svenska elsystemet. För att kunna göra det används olika typer av verktyg, bland annat stödtjänster där både FRR och FCR ingår.

För att upprätthålla balansen i det svenska elsystemet och säkerställa en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät information och ett nödvändigt datautbyte med aktörer som deltar inom stödtjänster.

Datautbytet utgörs av strukturdata, realtidsdata och planer och omfattar ägare av betydande nätanvändare som levererar stödtjänster, ansvariga för leveranser av stödtjänster samt vissa systemansvariga för distributionssystem.

Rapporten Stödtjänstdata – Processer, format och vägledning för utbyte av systemdriftinformation beskriver framtida krav och omfattning på datautbyte för stödtjänstdata.

Stödtjänstdata - Processer, format och vägledning för utbyte av systemdriftinformation (.pdf) Öppnas i nytt fönster

I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från olika aktörer. Syftet med arbetsgruppen var att ha en del av branschen representerad i arbetet samt i utformningen av rapporten. Aktörsmöten utfördes kontinuerligt där representanter fick möjlighet att komma med synpunkter under arbetets gång.

Frågor?

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.
Vid frågor vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se.