Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rapport beskriver utbyte av dynamiska kraftsystemmodeller

Svenska kraftnät har publicerat en rapport som beskriver hur utbytet av dynamiska kraftsystemmodeller mellan Svenska kraftnät, ägare av produktionsanläggningar och nätägare ska gå till.

För att möjliggöra energiomställningen och fortsatt säkerställa en säker systemdrift behöver Svenska kraftnät bättre information om kraftsystemet och dess komponenter.

Dynamiska kraftsystemmodeller är matematiska modeller över vissa kraftsystemobjekt, som exempelvis produktionsanläggningar, som kan användas tillsammans med en modell över nätet för att studera dynamiska händelseförlopp. De används bland annat för att analysera olika stabilitetsfenomen.

Rapporten Dynamiska kraftsystemmodeller - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation beskriver omfattningen på de dynamiska kraftsystemmodeller som ska utbytas mellan ägare av produktionsanläggningar, ägare av distributionssystem och Svenska kraftnät. Rapporten beskriver även hur etableringen av datautbytet ska gå till och vilket ansvar som ligger på olika aktörer.

Dynamiska kraftsystemmodeller - Processer, format och vägledning för datautbyte av systemdriftinformation (.pdf) Öppnas i nytt fönster

I arbetet med rapporten har Svenska kraftnät tagit hjälp av en arbetsgrupp bestående av representanter från olika aktörer. Syftet med arbetsgruppen har varit att få ta del av värdefull ha en del av branschen representerad i arbetet samt i utformningen av rapporten. Aktörsmöten utfördes kontinuerligt där representanter fick möjlighet att komma med synpunkter under arbetets gång.

Frågor?

Mer information om ett utökat datautbyte finns på sidan Kraftsystemhubben.
Vid frågor vänligen kontakta oss via e-post: datautbyte@svk.se.