Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Konsultation om förändring av kapacitetsberäkningsmetod för dagen före- och intradagsmarknaden för Hansa

Kapacitetsberäkningsregion Hansa genomför just nu en allmän konsultation om en mindre förändring av kapacitetsberäkningsmetoden för dagen före- och intradagsmarknaden. Syftet är att anpassa metoden efter den nya danska mothandelsmetoden, som använder intradagmarknaden och som godkändes under 2022 av den danska tillsynsmyndigheten.

Konsultationen rör ändring av metoden för samordnad kapacitetsberäkning inom Hansa, som de systemansvariga för överföringssystem inom EU tagit fram i enlighet med artikel 20 i kommissionsförordningen för fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM).

Den föreslagna ändringen av metoden berör endast artikel 15, regler för att ta hänsyn till tidigare allokerade kapaciteter i intradagmarknaden, och tillåter att redan allokerad kapacitet inkluderar kapacitet allokerad för mothandel i intradagmarknaden. Region Hansa eftersöker därför enbart kommentarer på detta specifika ämne i den allmänna konsultationen.

Konsultationen återfinns på ENTSO:E:s webbplats (på engelska). Öppnas i nytt fönster

Fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM)

Förordningen innehåller bestämmelser och villkor för handel på dagen före- och intradagsmarknaden och för elbörsernas verksamhet.

Läs mer om CACM.