Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tidplanen för nordisk aFRR-kapacitetsmarknad påverkas av införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Införandet av nordisk aFRR-kapacitetsmarknad måste invänta resultat från extern parallelldrift av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod.

Enligt färdplanen för NBM ska den nordiska kapacitetsmarknaden för automatiska frekvensåterställningsreserver (automatic Frequency Restoration Reserve, aFRR) införas den 1 februari 2022. Införandet är beroende av implementationen av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod och resultaten från den externa parallelldriften av flödesbaserad metod (FB). Utifrån aktuell tidplan för den externa parallelldriften av FB är det inte möjligt att införa aFRR kapacitetsmarknad under första kvartalet 2022. De nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) kommer att utvärdera tidplanen i slutet av 2021.

I väntan på den nordiska aFRR-kapacitetsmarknaden kommer NBM att använda IT-plattformen för att upprätta nationella kapacitetsmarknader för aFRR. Den första nationella kapacitetsmarknaden för aFRR etableras under fjärde kvartalet 2021 i Norge.

Läs nyheten på engelska på NBMs webbplats Öppnas i nytt fönster

Läs tidigare nyhet: Go-live för nordisk aFRR kapacitetsmarknad måste invänta resultat från praktiskt test av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Läs mer om införandet av nordisk kapacitetsmarknad för aFRR

Läs mer om ny nordisk balanseringsmodell (NBM)