Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny vägledning om beslut om placering i säkerhetsklass och befattningsanalys

Svenska kraftnät har publicerat en vägledning som riktar sig till enskilda verksamhetsutövare som ska ansöka om beslut om placering i säkerhetsklass hos Svenska kraftnät. Vägledningen är framtagen för att underlätta processen och tydliggöra vilket underlag som Svenska kraftnät behöver för att kunna fatta beslut.

För att Svenska kraftnät ska kunna ansöka om registerkontroll åt enskilda verksamhetsutövare behöver anställningen eller deltagandet i den säkerhetskänsliga verksamheten vara placerat i säkerhetsklass.

För enskilda verksamhetsutövare inom områdena elförsörjning och dammanläggningar beslutar Svenska kraftnät om placering i säkerhetsklass 2 och 3. För säkerhetsklass 1 är det regeringen som fattar beslut efter ansökan från Svenska kraftnät.

Detta gäller med undantag för bolag där en kommun eller region utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över verksamheten. Dessa ska istället vända sig till sin kommun eller region för ansökan om beslut om placering i säkerhetsklass.

Vägledning beslut om placering i säkerhetsklass och befattningsanalys (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Ansök om nytt beslut före 2025

Enskilda verksamhetsutövare som har beslut om placering i säkerhetsklass som är tagna innan den 1 april 2019 behöver ansöka om och få ett nytt beslut före den 31 december 2024.

Om inte Svenska kraftnät har fattat beslut om placering i säkerhetsklass mellan den 1 april 2019 och den 31 december 2024 kommer Svenska kraftnät inte att kunna administrera några nya ansökningar om registerkontroll från den 1 januari 2025.

Tänk på att ansöka om beslut om placering i säkerhetsklass i god tid så att ni hinner få ett nytt beslut före den 31 december 2024.

Frågor?

Mer information finns på sidan Beslut om placering i säkerhetsklass.

Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta oss via e-post: sakerhetsskydd@svk.se.

Börja prenumerera på våra nyheter

Välj nyhetskategorin Säkerhetsskydd på prenumerationssidan så får du e-post när vi publicerar en ny nyhet. 

Till prenumerationssidan