Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Möjlighet för företag att delta med flexibilitet i forskningsprojekt

Nu finns möjlighet för företag och deras kunder att delta med flexibilitet i två FoU-projekt, sthlmflex och CoordiNet och skapa intäkter. Exempel på vad man skulle kunna delta med är elförbrukning, elproduktion eller energilager.

Svenska kraftnät är en viktig aktör i Sveriges energiomställning. Med en ökad elektrifiering och större andel förnyelsebar, väderberoende elproduktion som drivkrafter och genom att ta till vara på nya möjligheter som skapas med teknikutveckling och digitalisering deltar Svenska kraftnät i utvecklingsprojekt. För att lyckas så bra som möjligt samarbetar vi med många aktörer.

Svenska kraftnät genomför för närvarande, tillsammans med samarbetspartners, två pilotprojekt som syftar till att skapa lokala flexibilitetsmarknader. Tillsammans med regionnätsägarna Vattenfall Eldistribution och Ellevio utvecklar och prövar Svenska kraftnät en lokal flexibilitetsmarknad i Storstockholm i projektet sthlmflex.

Inom CoordiNet samarbetar vi med E.ON Energidistribution och Vattenfall Eldistribution för att utveckla lokala flexibilitetsmarknader i Uppsala och Skåne.

Via dessa marknader kan företag och organisationer hjälpa till där det finns kapacitetsbrist i elnätet samt, vid intresse, även lämna bud vidare till Svenska kraftnäts marknad för manuell frekvensåterställningsreserv (mFRR). Marknaderna kommer att starta nu i vinter.

Nu söker vi och våra samarbetspartners företag som har flexibilitetsresurser och är intresserade av att delta.

Informationsmöten under hösten

Under hösten håller vi informationsmöten för att berätta mer.

Möten om sthlmflex

  • Möte med kommuner och regionen 21 augusti 2020, klockan 9-10
  • Möte för aggregatorer 25 augusti 2020, klockan 13-14
  • Möte med flexleverantörer 26 augusti 2020, klockan 13-14
  • Möte med elnätsbolag, uppföljningsmöte 28 augusti 2020, klockan 13-14
  • Extramöte flexleverantörer (om behov finns) 4 september 2020, klockan 13-14

Möte om CoordiNet

  • 27 augusti 2020, klockan 15-16.

Anmäl intresse att delta på möte

Anmäl dig till magnus.linden@svk.se om du är intresserad av att delta på något av dessa möten.

Har ni några frågor avseende mFRR så är ni varmt välkomna att kontakta linda.schumacher@svk.se eller magnus.linden@svk.se.

Kontaktpersoner elnätsbolag

Vattenfall Eldistribution: yvonne.ruwaida@vattenfall.com

Ellevio: bengt.i.johansson@ellevio.se

E.ON Energidistribution: christoffer.isendahl@eon.se