Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stort intresse för ny säsong med Stockholms marknadsplats för eleffekt

I december öppnade den andra säsongen för sthlmflex, marknadsplatsen för effektflexibilitet i Stockholmsregionen. Intresset har ökat, i år är över 2 100 olika flexresurser med och bidrar med flexibilitet till elnätet mot ersättning.

Projektet sthlmflex är ett allt viktigare inslag i utvecklingen av ett smart, modernt energisystem där fler flexibilitetsleverantörer kan delta. Till skillnad från den vanliga elhandeln, där elproducenter och elhandlare säljer el, får nu elanvändare och elproducenter, företag och hushåll möjlighet att vara flexibla med sin elanvändning eller elproduktion mot ersättning. Om effektbrist hotar, att inte elen räcker till, kan de som deltar i flexibilitetsmarknaden få ersättning för att dra ner på sin elkonsumtion eller öka sin elproduktion.

- Flexibilitetsmarknaden behövs när flaskhalsar i elnäten uppstår. Genom att allt fler aktörer deltar med effektflexibilitet kan effekt frigöras när det blir trångt i elnätet, till exempel under kalla vinterdagar, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Vintern 2020/2021 testades marknadsplatsen för första gången och användes flera gånger för att stötta elnätet i ett ansträngt läge. Prognosen för den här vintern är att behovet är minst lika stort som föregående säsong. Intresset för att vara med har också ökat rejält. Totalt deltar över 2 100 olika resurser från elanvändare och elproducenter med bland annat elbilsladdare och uppvärmning av bostäder, större fastigheter och av fjärrvärmenätet.

- Det är väldigt positivt att se att det finns ett brett intresse. Vi lärde oss mycket under den första säsongen och har gjort en del förändringar för att underlätta för fler att vara med och bidra, säger Niclas Damsgaard.

Om sthlmflex

  • FoU-projektet sthlmflex drivs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution.
  • Vintern 2021/22 deltar Ellevio, Vattenfall Eldistribution och E.ON Energidistribution som köpare.
  • På vinterns marknad deltar totalt 2 128 flexibilitetsresurser från 8 olika aktörer. Resurserna handlar om uppvärmning av villor, fastigheter och av fjärrvärmenätet, elbilsladdning, reservkraft, fastighetsstyrning samt belysning.
  • Flexibilitetsleverantörer bidrar med fria bud på upp till 57 MW. Dessutom deltar sammanlagt 33 MW elbilsladdare och värmepumpar där leverantören ännu inte bedömt sin flexibilitetsförmåga.
  • Flexibilitetsresursernas varierande tillgänglighet gör att det är osannolikt att hela flexibilitetsförmågan i marknaden är tillgänglig för avrop samma timme.
  • Utöver detta har Vattenfall Eldistribution inför denna säsong på sthlmflex-marknaden marknadsmässigt köpt tillgänglighet på 10,5 MW från två olika leverantörer samt ett ytterligare avtal på 80 MW.
  • På marknaden avropas den billigaste resursen först.
  • Vintern 2021/2022 är marknaden öppen från 30 november 2021 till 31 mars 2022. Behovet av flexibilitet bedöms vara störst under vardagar kl. 7-11 samt kl. 15-21.
  • Inom -projektet levereras marknadsplattformen av marknadsoperatören NODES och elnätsföretagens beslutsstöd ”SWITCH” av E.ON.
  • Marknaden omfattar hela Stockholmsregionen med totalt 26 kommuner.

Läs Vattenfall Eldistributions pressmeddelande: Rekordintresse för ny säsong med Stockholms marknadsplats för eleffekt Öppnas i nytt fönster

Läs Ellevios pressmeddelande: Rekordintresse för ny säsong med Stockholms marknadsplats för eleffekt