Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Coordinet deltagare på avslutningskonferensen i Stockholm i oktober

Flexibilitetsmarknader i fokus när CoordiNet summeras

Det finns en stor potential för att ökad flexibilitet i elanvändningen kan hantera utmaningar i områden där det råder effektbrist och flaskhalsar i elnätet. Det visar det EU-finansierade projektet Horizon 2020 CoordiNet där Vattenfall Eldistribution, E.ON Energidistribution och Svenska kraftnät har drivit lokala flexibilitetsmarknader i tre svenska regioner.

För att möta ett växande behov av elanslutningar och ett alltmer väderberoende energisystem krävs nya lösningar för att använda elnätens överföringskapacitet mer effektivt. En unik sammansättning av svenska aktörer har utvecklat nya lösningar för att möjliggöra för fler kunder att ansluta till elnätet snabbare genom CoordiNet.

Efter fyra lärorika och intressanta år avslutades CoordiNet i Sverige den 18 oktober i samband med Energimyndighetens och Power Circles konferens Framtidens Elsystem. Öppnas i nytt fönster CoordiNets presentation kan ses digitalt i efterhand en dryg halvtimme in i inspelningen.

Elnätsbolagen har stärkt sin förmåga att möta framtida utmaningar där framförallt efterfrågeflexibilitet och förmågan, att agera både koordinerat på olika marknader, med varandra och som ett smart elnät, kommer att vara viktigt.

De tre elnätsbolagen, flexleverantörerna, elnätskunderna och övriga i Energisverige var vid start pionjärer på marknadsmässiga köp av flexibilitetstjänster. Sammanlagt har 39 flexleverantörer deltagit genom åren. Avropen i CoordiNet har varit större än på många andra flexibilitetsmarknader. I Uppsala avropades mer efterfrågeflexibilitet under vintern 2019/2020 och 2020/2021 än hela Uppsalaregionens elanvändning under ett dygn.

Lärdomarna har varit ovärderliga och har höjt kunskapsnivån rejält i Sverige och parterna har hittat unika samarbetsvägar. Något som inte varit självklart tidigare och som har bidragit med insikter och nystartade processer, vilka nu kommer till nytta i det fortsatta nationella och europeiska arbetet med flexibilitet i elnätet.

Arbetet fortsätter:

  • Efter CoordiNet fortsätter flexibilitetsmarknaderna i Uppsala och i delar av Skåne att verka
  • Flexibilitetsmarknader är etablerade i Stockholm (sthlmflex) och i Västra Götaland (Effekthandel Väst)
  • Energiföretagen har startat arbetsgrupper för att vidareutveckla arbetssätt och branschstandarder
  • Sambandet mellan värmesektorn och elsektorn har stärkts 

Vill du veta mer om den svenska delen av CoordiNets erfarenheter och om tio nyckelförmågor för att frigöra flexibilitet. Läs hela rapporten (.pdf) Öppnas i nytt fönster som summerar initiativet sedan start. Referens: avrop i Uppsala, ta del av rapport Bild 55 (.pdf) Öppnas i nytt fönster.

Om CoordiNet

Marknadsplatserna i Skåne, Uppsala, Gotland och Västernorrland/Jämtland drevs genom det EU-finansierade projektet CoordiNet, inom ramen för Horizon 2020. Projektet startade den 1 januari 2019 och avslutades 2022. Förutom E.ON Energidistribution, Vattenfall Eldistribution och Svenska kraftnät deltog bland annat: Uppsala kommun, Expektra och RWTH Aachen University, Gotlands Elnät, Upplands Energi, Energiforsk samt de företag, elproducenter och hushåll som deltog på marknadsplattformen i de svenska demonstrationerna. E.ON har utvecklat den digitala lösning som användes som beslutstöd och som marknadsplattform. CoordiNet drev även storskaliga demonstrationer i Grekland och Spanien.

För ytterligare information
The CoordiNet Project (coordinet-project.eu) Öppnas i nytt fönster

Svenska kraftnäts pressjour, telefon 010-475 80 10, press@svk.se
E.ONs presstjänst, telefon 040-25 55 40
Vattenfalls pressjour, telefon 08-739 50 10

Framtidens Elsystem Energimyndighetens och Power Circles konferens Öppnas i nytt fönster

Läs mer om CoordiNet på svk.se

Tidigare nyhet om CoordiNet