Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Blickar framåt genom att titta bakåt

Traineeprogrammet rullar på för fullt och det är fortfarande långt kvar till september då vårt år som traineer är över, men det börjar ändå bli dags att snegla lite framåt. Vad kan komma att hända sen? Vi vet på ett ungefär vilka roller vi kommer att gå in i till hösten, men om man blickar ännu lite längre fram, vad kan hända då? Vi passade på att fråga tidigare traineer vad de gör idag och svaren vi fick visar att om det är något som är säkert, så är det att vi i alla fall inte kommer ha tråkigt!

Svenska kraftnät har haft ett traineeprogram sedan 1998 (!) och vi som är traineer just nu är den tolfte generationen Svenska kraftnäts-traineer sedan starten. I början kördes traineeprogrammet varje år, men nu för tiden är det vartannat år som gäller.

Sammanlagt är vi 60 stycken som gått traineeprogrammet och lite drygt hälften jobbar fortfarande kvar på Svenska kraftnät. Vad de tidigare traineerna gör idag är väldigt olika. Några jobbar som projektledare, andra som chefer och vissa åker runt och samarbetar för fullt med stämnätsägare och andra aktörer i både Norden och Europa.

Både för vår egen skull och för er som kanske är intresserade av traineeprogrammet eller att börja jobba på Svenska kraftnät, kommer vi här att presentera några av de tidigare traineerna och vad de gör idag. Håll tillgodo!

Kontrollrum
Foto: Paulina Westerlind.

För att kraftsystemet alltid ska fungera både drift- och personsäkert, varje sekund, dygnet runt, 365 dagar om året finns våra kontrollrum. Niklas, som började som trainee 2014, är idag var sjätte vecka vakthavande ingenjör (VHI) i kontrollrummet, vilket är den som har det operativa ansvaret under sitt skift. Ett riktigt spännande uppdrag!

Tittar vi lite längre tillbaka så hittar vi traineer från 2006 och 2008, Sara och Anders. De jobbar idag framförallt med att utveckla arbetet i just kontrollrummet. Sara är idag också kontrollrumschef och har därmed det övergripande ansvaret för hela kontrollrummets leveranser.

Eftersom vi får in alltmer förnybar produktion i kraftsystemet ställer det högre krav på vår förmåga att prognosticera vad som kommer hända framåt, så vi är bättre förberedda på hur vi ska styra kraftsystemet. Pontus, trainee från 2016, jobbar idag som data scientist med att utveckla våra prognoser som sedan ska användas i kontrollrummet. Det här ett arbete som görs tätt ihop med vår norska motsvarighet Statnett.

Samarbete över landsgränser är något som sker och växer på flera fronter, på både nordisk och europeisk nivå. I Köpenhamn har vi sedan 2017 tillsammans med våra nordiska kollegor ett gemensamt kontor som arbetar med att utveckla driftsäkerheten både mellan de nordiska länderna och även andra regioner i Europa. På detta kontor hittar vi Jakob som var trainee 2004. Att samarbeta ger oss goda möjligheter att lyckas med vårt uppdrag även i framtiden!

Nordic RSC webbsida Öppnas i nytt fönster

I gränslandet mellan drift- och marknadsfrågor finns Erik. Han började som trainee redan 1999, det vill säga som andra generationens Svenska kraftnät-trainee. Erik är idag strategisk driftchef och arbetar inom flera utveckling- och implementeringsprojekt. För att vi ska ha en effektiv och säker drift behöver vi också en välfungerande marknad som ger oss de förutsättningar vi behöver. Anna, trainee 2004, är idag enhetschef för det vi kallar Balansmarknad. Enheten ansvarar för att designa, utveckla och förvalta just balansmarknaderna.

kraftledning
Foto: Tomas Ärlemo

Vi har många projektledare på Svenska kraftnät. En av dem är Klara som började som trainee 2014. Idag driver hon två ledningsprojekt, i det ena ska en ny 400 kV-ledning på ca 10 km byggas Ekhyddan-Nybro och i det andra behöver en befintlig 400 kV-ledning rustas upp mellan Kilanda och Stenkullen så att den håller ett tag till.

Stamnätsprojektet Ekhyddan-Nybro

För att bygga ledningar behövs tillstånd och åtkomst till marken där vi vill bygga. Det är många avtal och ersättningar som ska på plats. Det måste utredas om markintrång, nyttjanderätt av vägar och mycket mera. Detta är något som Fredric jobbar med. Han började som trainee 2016 och ansvarar idag för att ge oss fastighetsjuridisk rätt att ha våra anläggningar och att vi gentemot sakägare gör rätt för oss.

När väl ledningar och stationer, det vill säga det vi kallar våra anläggningar, är på plats måste de tas om hand och underhållas på ett bra sätt. Detta håller Elin koll på. Elin började liksom Fredric som trainee 2016. Idag jobbar hon som anläggningsstrateg och tittar på hur vi kan utveckla sättet vi förvaltar våra anläggningar på. Det kan innebära att tänka ut sätt som gör att vi kan underhålla våra anläggningar utifrån hur de mår istället för hur gamla de är.

kontorslandskap
Foto: Tomas Ärlemo

För att allt vi gör ska fungera och för vi ska kunna genomföra alla de projekt vi bedriver behöver vi också en välfungerade ekonomisk apparat. Alltifrån prognoser och planering till uppföljning är nödvändigt för att vi ska kunna göra de stora investeringar vi gör.

Charlotte, som började som trainee 2001, arbetar idag med just prognoser, bankgarantier och långsiktig ekonomisk planering, vilket ytterligare visar på bredden av uppdrag man kan ha inom Svenska kraftnät.

Sammanfattningsvis en mängd otroligt spännande roller och uppdrag. Traineerna vill därför starkt rekommendera att söka traineeprogrammet, eller andra tjänster på Svenska kraftnät – du kommer inte ångra dig! Kontakta oss gärna om du har frågor på trainee@svk.se.