Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Energiresan!

Varje kull med traineer åker på en resa i slutet av programmet. Syftet med resan är att vi ska bredda vår kunskap inom områden som är relevanta för både oss och för Svenska kraftnät. Vi valde att åka till Österrike för att ta reda på mer om hur det är att ha ett elnät som kopplar till sex andra länder.

Hur fungerar det att samarbeta med så många parallellt? Vi ville studera hur Österrike använder sin vattenkraft för exempelvis systemtjänster och passade också på att besöka en leverantör av ståldetaljer till ledningar.

Dag 1 - FN:s kontor i Wien

Vi började vår resa i Wien där vi fick en guidad tur på FNs kontor.

Förenta nationernas kontor i Wien

Huvudverksamheten på kontoret i Wien utgörs av IAEA (International Atomic Energy Agency), vilket såklart medför att det där arbetas främst med frågor kopplat till kärnkraft och kärnvapen.

När detta kontor byggdes under 70-talet låg Wien väldigt nära gränsen till öst och det var just därför det byggdes här och exempelvis inte i Stockholm som var en annan av kandidaterna.

Hit åkte vi för att få lära oss mer om de 17 globala mål för hållbar utveckling som FN har satt upp och hur vi på Svenska kraftnät kan bidra till dessa. Det mål som främst relaterar till vårt uppdrag är nr 7 ”Affordable and Clean Energy”, men då el är essentiellt i dagens samhälle, är ett tillförlitligt elnät såklart viktigt i även andra mål.

FN kontoret i Wien interiör

Vi lämnade FN-kontoret med dels mer fakta om hållbarhetsmålen, men också spännande information om FNs historia. Ett besök där kan varmt rekommenderas om ni någon gång besöker Wien!

Dag 2 - Austrian Power Grid i Wien

Vi stannade kvar i Wien över natten för att efterföljande dag göra ett besök på vår Österrikiska motsvarighet, TSO:n Austrian Power Grid, APG.

De har sitt huvudkontor i närheten av FN-kontoret, men vi fick möjlighet att besöka den byggnad som in huserar deras kontrollrum och som ligger i utkanten av Wien. Praktiskt nog ligger det också precis bredvid en av Wiens största stationer.

Station i Wien

Vi hann med både en titt på deras kontrollrum, studiebesök i station, testkörning av drönare och många intressanta genomgångar om deras verksamhet. Bland annat berördes dessa ämnen:

  • Användande av drönare vid inspektioner av nätet.
  • ”Kamouflerade” stolpar och ledningar.
  • Problematik med överbelastningar i det centraleuropeiska elnätet.
  • Storstörningar i Centraleuropa.
  • Vindkraft och solpaneler i Tyskland.

Efter en heldag med våra österrikiska kollegor rattade vi vidare mot industristaden Weiz.

Dag 3 – Stål i Weiz

Resans tredje dag bjöd på studiebesök hos en leverantör av ståldetaljer till bland annat ledningar och isolatorkedjor.

Leverantör av ståldetaljer i Weiz

Efter en presentation av företaget, deras verksamhet och några olika produkter fick vi en rundvandring i fabriken. Vi slogs av att nästan all produktion görs manuellt, väldigt få delar i fabriken var automatiserade.

Vår besöksvärd förklarade att det är så små leveranser av varje produkt att det helt enkelt inte lönar sig att automatisera. På fabriken i Weiz producerar de över 35 000 olika artiklar till olika beställare. Hej och hå!

Nöjda efter ännu ett intressant studiebesök hoppade vi in i bilen igen och rullade vidare genom ett fantastiskt alplandskap mot vårt nästa stopp, den populära skidorten Zell am See.

Dag 4 – Vattenkraft i Kaprun

När vi vaknade dag 4 hängde molnen lågt över Zell am See. På dagens agenda stod vattenkraftverk, vattenkraftdammar och vackra vyer. Detta skulle ju vara resans höjdpunkt, dimma och regn fanns inte med i våra planer. Det var bara att hålla tummarna för att molnen skulle lätta.

Vi möttes upp av en guide från Verbund (Österrikes motsvarighet till Vattenfall skulle man kunna säga). För den vattenkraftintresserade var detta ett helt fantastiskt besök!

Vi visades runt i tre olika stationer. Den första låg nere i byn Kaprun och hade fyra stycken Pelton-turbiner (läs mer på https://energyeducation.ca/encyclopedia/Pelton_turbine Öppnas i nytt fönster).

För att komma till de andra två fick vi köra upp i bergen. På en höjd av 1600 m.ö.h. låg dessa båda pumpkraftstationer, den ena från 2011 insprängd i berget och den andra från 1955 i en stabil, lavinsäkrad byggnad.

Kaprun
Där uppe hade vi verkligen hamnat mitt bland molnen och hoppet att vi skulle få dessa storslagna vyer vi hoppats på föll.

Vår guide däremot verkade lugn och tack och lov, när vi lämnade pumpkraftverken för att ta ytterligare 400 meter höjd upp mot dammarna nådde vi till sist ovan molnen och oj vad vackert det var!

Zell am See.

Zell am See.

Eftermiddagen bjöd på en kortare vandring.

Nöjda, fyllda av intryck och Wiener Schnitzel somnade vi ovaggade sista natten i Österrike.

Med energiresan är traineeåret slut. För Johanna och Niklas fortsätter äventyret under hösten på Statnett respektive RCS-kontoret i Köpenhamn. Undertecknade Emilia och Helena håller ställningarna i Sundbyberg medan Viktor redan seglat vidare för att möta nya utmaningar hos polisen.

Stort tack för oss och för att ni följt vår blogg. Vi vill tacka för allt vi fått möjlighet att se och göra under året. Under hösten kommer rekrytering av nya traineer  att påbörjas och vi ser verkligen fram emot att få välkomna dem under hösten 2020!

2019 års traineer