Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Norrlandsresa!

Som trainee på Svenska kraftnät har man förmånen att få åka på många spännande studiebesök, mässor och utbildningar. Den kallaste veckan i november packade vi våra varmaste kläder och drog norrut för att besöka vårt lokalkontor i Sundsvall och vår norra driftcentral i Sollefteå.

Lagom till lunch rullade tåget in i Sundsvall, första stoppet på vår tredagarsresa som skulle ta oss från kusten i öster till fjällen i väster (nåja, Östersund åtminstone…).

Dag 1

I Sundsvall möttes vi upp av kollegor som till stor del har ansvar för projekt i de norra delarna av landet. Vi fick bland annat höra om den intressanta utveckling som sker inom skogligt underhåll.

Det är viktigt att våra ledningsgator är säkra och fria från träd som riskerar att falla över ledningarna, något som är lättare sagt än gjort. Vi har mer än 15 000 km ledningsgator som behöver underhållas, men med hjälp av ny teknik, t.ex. laserscanning, kan man lättare hitta träd som riskerar att komma för nära ledningen och snabbt åtgärda detta – förvaltning i världsklass!!

Vi fick också höra om ett projekt där elnätet kring vår station i Hjälta ska byggas om och ett annat projekt där en tredje 400 kV-ledning mellan Sverige och Finland ska byggas, från Messaure i Norrbotten till Keminmaa i Finland.

Stort tack till våra sundsvallskollegor för en trevlig och lärorik eftermiddag!

Dag 2

Dag två vaknade vi upp i Sollefteå till klarblå himmel och -10°C på termometern.

Dags för studiebesök på driftcentral Nord!

Vi utanför Svenska kraftnäts kontor i Sollefteå.

Vi blev varmt välkomnade av de kollegor som var på plats. Totalt jobbar 12 personer på driftcentralen i Sollefteå, men man arbetar i skift, så alla var inte där just då.

Vi fick veta mer om deras verksamhet och hur det är att arbeta i skift och ha jour eller beredskap. Därefter fick vi se hur driftoperatörerna jobbar med att övervaka och styra spänningen på nätet. Häftigt arbete!

När vi tackat för oss i Sollefteå rullade vi vidare ett par mil österut till Långsele och Hjälta vattenkraftverk.

Uniper som äger stationen gav en guidning runt och vi fick klättra upp och ner mellan generator- och turbinkammare, se spiralen som leder vatten in till turbinen och intagsluckorna där vattnet går in i stationen.

generatorer i vattenkraftverket
Stora apparater i Hjälta vattenkraftverk. Här är toppen av generatorerna.
Niklas på väg ner mot turbinkammaren.
Niklas på väg ner mot turbinkammaren.

Stationen har totalt tre aggregat, varav ett ensamt kunde sluka 80 m3 vatten per sekund. Det är nästan svårt att förstå vilka enorma krafter det handlar om.

På plats i Hjälta passade vi såklart på att också ta en titt på vår egen station som vi hört om i Sundsvall dagen innan. Trötta, lite frusna och fulla av intryck satte vi oss sedan i bilen och körde vidare mot Östersund.

Dag 3

Tredje och sista dagen var det dags för ett besök på det som ska komma att bli den nya stationen i Midskog, Svenska kraftnäts största station.

På plats visade termometern -19°C och det var motigt att kliva ur bilen ut i kylan, men när vår kollega Steven, projektledare för Midskog och även gammal trainee, började visade oss runt och berätta om projektet glömdes kylan bort och ersattes med fascination över vilket jätteprojekt den nya Midskogstationen är.

Än så länge är inga apparater på plats, men markberedning och andra förberedelser pågick förfullt. Vi hoppas kunna komma tillbaka i vår och se slutresultatet!

I full gång med markarbeten på stationen i Midskog, trots kylan.

Resans sista stopp var på Vasa Vinds vindkraftpark i Munkflohögen. Samma bolag bygger en annan park i närliggande Åskälen, vilken kommer att anslutas till Svenska kraftnäts station i Midskog. När vi kom dit hade det sista rotorbladet precis monterats på verket i bilden nedan.

På med varselväst igen! I bakgrunden har det sista rotorbladet precis monterats på plats.

Efter tre intensiva och lärorika dagar vill vi tacka alla kollegor från Sundsvall och Sollefteå som bidrog till att vi fick en så lyckad och rolig resa!