Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu är sommaren äntligen här, men vad har vi traineer hunnit med under våren?

Tiden har verkligen gått fort och snart är det semestertider för oss traineer, men först tänkte vi ta tillfälle i akt och berätta om allt roligt vi har fått göra under våren. Här kommer du få läsa om våra besök hos våra nordiska kollegor, de praktiker vi har gjort på andra enheter i organisationen m.m. Vi traineer får verkligen göra massa roligt på Svenska kraftnät så det finns mycket att berätta om. Men traineeprogrammet är inte slut ännu, jag tänkte avsluta med att berätta vad vi kommer hitta på när vi är tillbaka från semestrarna.

Studiebesök

Som ni kanske läst i vårt blogginlägg om hösten så får vi resa runt en hel del på olika studiebesök, under våren har vi i många fall rört oss utanför Sveriges gränser. Vi har bland annat fått besöka några av våra nordiska motsvarigheter.

Det svenska stamnätet är med hjälp av kablar och luftledningar ihopkopplat med elnäten i Norge, Danmark och Finland. I och med att våra nät är sammankopplade kan de också påverka varandra en hel del. Vi begav oss därför iväg för att besöka Statnett, Energinet och Fingrid som är Svenska kraftnäts motsvarighet i de olika länderna. I de olika länderna fick vi bland annat träffa våra nordiska traineekollegor samtidigt som vi fick lära oss mycket intressant om deras verksamheter.

När vi ändå var ute på vift ville vi passa på att se så mycket som möjligt, och då inte bara sightseeing. Vi bestämde oss därför för att övernatta i varje land och på så vis hinna göra fler studiebesök. I Oslo besökte vi elbörsen Nord Pools huvudkontor. I Köpenhamn hängde vi med några av de utlandsplacerade Svenska kraftnäts medarbetarna på det Nordiska RSC kontoret. Där arbetar de med att skapa förutsättningar för ett fördjupat samarbete med våra nordiska kollegor rörande drifthållning av nätet. Sist med inte minst var vi också i Finland där vi utöver på Fingrid även besökte eSett som koordinerar den nordiska balansräkningen. Vi får som sagt åka runt en hel del som traineer på Svenska kraftnät, något vi verkligen uppskattar. Det ger så mycket att få ett större perspektiv samt att få en möjlighet att prata med andra verksamheten inom samma bransch kring vilka utmaningar de står inför.


På besök hos Fingrid och träffar några av deras ”Young professionals”.

Vårens alla studiebesök avslutade vi sedan på bästa sätt genom att få bjuda tillbaka och ha några av våra nordiska traineekollegor på besök hos oss i Sverige.

Praktik- lära känna andra delar av verksamheten

Under våren har vi också fått göra praktik på någon annan enhet än vår hemenhet. Svenska kraftnäts traineeprogram är nämligen uppbyggt så att man söker en traineetjänst på en viss enhet. Exempelvis jag (Emilia) sökte en traineetjänst på inköp, men under praktiken har jag fått testa på att vara på andra enheter för att lära känna större delar av verksamheten. Just nu är jag på juridikenheten och arbetar med förbättringar rörande vår statstjänstemannakultur. Exakt vad vi gör under vår praktik får vi möjlighet att styra över mycket själva beroende på intresse och vad som kan vara bra för vårt framtida arbete. Under praktiken byter vi oftast fysiskt plats så vi får sitta med vår nya enhet och så får vi en handledare som både fungerar som ett stöd i vårt arbete men också fungerar som en sorts fadder. Det har varit väldigt kul och givande att få lära känna flera delar av verksamheten samtidigt som alla vi traineer har fått möjlighet att bredda vårt kontaktnät här på Svenska kraftnät. Vill du se vart resterande av mina traineekollegor har spenderat sin praktik kan du läsa om det i blogginlägget ”sammanfattning av de första månaderna som trainee”.

Utbildningar

Om ni har läst blogginlägget jag nämnde tidigare så har ni redan hört om de moduler som är en del av traineeprogrammet. Genom dessa får vi möjlighet till personlig utveckling genom olika utbildningar. I maj fick vi ett par utbildningsdagar kopplade till temat effektivitet. Vi fick som vanligt lära oss massor bland annat om coachande förhållningssätt, kollektiv förmåga och gruppers utveckling.

Häng under en av våra 4 moduler.

Augusti

Augusti blir sista månaden på vårt traineeprogram men mycket ska hinnas med. Vi ska åka på våra sista utbildningsdagar tillsammans och så ska vi åka en vecka till Österrike på den så kallade energiresan, men mer om det får ni läsa i höst. Faktum är också att traineeprogrammet inte är helt slut, iaf inte för alla oss, Johanna och Niklas ska även hitta med utlandspraktik till Norge respektive Danmark, även detta kommer det komma blogginlägg kring var det lider.

När man är ute och resar mycket får man passa på att ha möten på tågen, bild från en av våra utflykter.

Med det sagt önskar vi traineer er alla en riktigt härlig sommar!