Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Smart Grids, Dynamic Line Rating och digitala konferenser

Förra veckan fick Sandra möjlighet att lära sig mer om Smart Grids genom den digitala konferensen IEEE Innovative Smart Grid Technologies (ISGT). Smart Grids är ett brett begrepp som ska bidra till ökad tillförlitlighet, effektivitet och säkerhet i elsystemet. Hon var även själv med och presenterade ett projekt från KTH, tillsammans med sin projektgrupp, om Dynamisk ledningskapacitet som hon har varit involverad i. Här får ni ta del av Sandras lärdomar såväl som traineernas reflektioner om digitala konferenser!

Förra veckan deltog Sandra på den digitala konferensen IEEE Innovative Smart Grid Technologies (ISGT) med temat ”Smart Grids: key enablers of a green power system”.

Konferensen pågick i tre dagar och bjöd på alltifrån paneldiskussioner, presentationer från både industrier och universitet, och paper presentationer - allt med syftet att visa och diskutera olika Smart Grid-lösningar. Eftersom Smart Grid teknologi omfattar mycket var det en stor blandning av ämnen som togs upp.

Smart Grids inkluderar bland annat:

  • Ökad användning av digital information om elsystemet för att förbättra arbetsprocesser och planering. Detta bidrar såklart till ökat fokus på cybersäkerhet.
  • Kraftelektronik och skyddssystem för att möjliggöra integrering av förnybart till elsystemet.
  • Möjligheter att styra elkonsumtionen.
  • Prosumers” – ökad möjlighet att vara både producent och konsument (Producer och consumer).

Under de tre dagarna kunde deltagarna välja mellan olika spår som pågick samtidigt. Var du inte intresserad av presentationer om nyttokostnadsanalyser av Smart Grid teknologier, kunde du istället välja mellan spår om cybersäkerhet, skyddssystem och marknadsmodeller. Många olika ämnen presenterades, men alla kändes lika aktuella och viktiga.

Under konferensen fick Sandra med projektgrupp presentera ett projektarbete om hur Dynamisk ledningskapacitet kan minimera flaskhalsar för att inkludera mer vindkraft.

Vanligtvis har ledningar en redan beräknad kapacitet, men med dynamisk ledningskapacitet bestäms kapaciteten istället i varje stund med hjälp av sensorer på ledningen. Vid goda förhållanden, till exempel om det är kallt, kan man då överföra mer ström än vad som skulle ha gjorts vid traditionell kapacitetsberäkning.

Väderförhållanden påverkar alltså den faktiska överföringskapaciteten. I många perioder kan dynamisk ledningskapacitet bidra till höjd kapacitet på ledningar med sensorer. Idag används dynamisk ledningskapacitet i två FoU pilot-projekt på Svenska Kraftnät i samband med kapacitetsbristen.

Konferenser och mässor är ett givande sätt att få ny kunskap, nätverka, och utforska teknikutvecklingen utanför Svenska Kraftnät. En perfekt traineeaktivitet med andra ord! Som med det mesta annat just nu har dock pandemin haft sin påverkan på genomförandet av dessa. Vissa ställs in, men de flesta hålls istället digitalt (som så kallad webinarium) – vilket har både för- och nackdelar. Efter att vi varit med på några stycken tänkte vi dela med oss av lite reflektioner angående detta.

Fördelar digitala konferenser

Det finns helt klart stora fördelar med att konferenser hålls digitalt. Den största är att de blir mer lättillgängliga för alla som vill delta, och om man bara vill delta på en specifik del. Detta har gjort att vi traineer har kunnat vara med på fler konferenser och mässor än vad vi annars hade haft möjlighet till!

Fortsättningsvis blir många av dem billigare, ibland helt gratis, att vara med på. Dessutom blir det ingen kostnad för resa och logi.

En annan fördel är att det är enkelt att spela in presentationerna, vilket ofta görs. Därmed ges möjlighet både för de som inte kunde delta vid den specifika tidpunkten att ta del av materialet och för att kunna gå tillbaka och titta igen.

Nackdelar digitala konferenser

När det gäller nackdelar så är den största enligt oss att det blir svårare att nätverka och faktiskt skapa kontakter. Dessutom är det tråkigare att delta hemifrån och det kan blir svårare att fokusera på samma sätt som om man hade varit på plats.

För de som håller i presentationer blir det också tråkigare, vilket Sandra kan intyga, då det är svårare att få en diskussion med lyssnarna. Fortsättningsvis blir det, som ni alla nog kan känna igen er i, ofta någon form av teknikstrul som försvårar deltagandet.

Så, för att ta tillvara på fördelarna för både digitala och fysiska konferenser så tänker vi att det bästa post-covid vore om det kan genomföras både digitalt och fysiskt.

De som vill skulle kunna vara med på plats och få ut fördelarna runtom själva presentationerna också, men samtidigt skulle presentationerna kunna filmas och läggas upp så att fler kan se dem. Best of two worlds!