Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Studiebesök på SaltX, Hybrit och Tibber

Traineeprogrammet ger en bättre förståelse för branschen och dess utmaningar på olika sätt. Till exempel får vi träffa relevanta aktörer för att få en inblick i deras arbete och få höra om nya tekniska lösningar. Detta har såklart varit svårt på grund av corona, men digitala möten går förvånansvärt bra att genomföra. Våra ledord för året är, som ni kanske minns, ”flexibilitet och ställ inte in, ställ om” – vilket vi har med oss i allt vi gör.

På bilden ser ni ert kära traineegäng tillsammans med SaltX:s teknikchef Corey, nere till vänster, och deras försäljnings- och marknadsföringschef Eric, till höger.

Innan de senaste coronarestriktionerna sattes in, hann vi med ett fysiskt studiebesök. Inom Stockholmsområdet såklart, men oj så kul det kändes att få komma iväg och se något på riktigt! Vi gjorde studiebesöket på SaltX som arbetar med energilagringslösningar i salt. Det är alltid kul att få höra om nya tekniska och innovativa lösningar som kan bidra till energiomställningen, så det var mycket spännande att lära sig om SaltX.

Metoden grundar sig i den kemiska reaktionen där bränd kalk (salt) kommer i kontakt med vatten och därmed omvandlas till släckt kalk, samtidigt frigörs en stor mängd energi i form av värme. Värmen kan bilda vattenånga som tillförs till fjärrvärmenätet eller till en turbin för att producera el. Energin lagras då vattnet avlägsnas från kalket genom uppvärmning. Kalket har en nanobeläggning vilket gör det möjligt att använda den tusentals gånger.

Energin kan lagras i flera månader och kan frigöras som het ånga på under 10 minuter vid behov. Tanken är att kunna lagra energi från produktionstopparna för att sedan använda energin för att producera elektricitet eller värme vid behov. Enligt SaltX passar lagringen för storskalig användning eftersom det är en platskompakt lösning på grund av saltets höga energidensitet. Dessutom kan befintliga kärl från gamla kraftverk användas.

Hybrit var vårt första digitala studiebesök. Då fick vi möjligheten till en digital träff med Hybrits vd, Eva Vitell. Hon berättade om projektet, tidsplanen och den bakomliggande teknologin. Därefter fick vi ställa alla frågor vi hade.

Vi fick bland annat veta att SSAB bidrar med störst koldioxidutsläpp bland alla industrier i Sverige. Globalt sett står stålindustrin för 7% av det totala koldioxidutsläppet. Utifrån detta startades Hybrit år 2016, som ett gemensamt initiativ mellan SSAB, LKAB och Vattenfall. Målet är att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 10% genom en fossilfri stålproduktion.

En bild från Eva Vitells presentation om Hybrit. På bilden visas hur vätgasproduktionen kan ingå i stålproduktionen.

Eva förklarade att planen är att ersätta kokskolet, som traditionellt används vid stålframställning, med vätgas och fossilfri el. Genom en så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret.

För att lyckas med detta betonade dock Eva vikten av tillgång till fossilfri el och nödvändig infrastruktur, såväl som effektivare tillståndsprocesser och finansiellt stöd och riskdelning. Det var mycket spännande att höra om deras arbete och inspirerande för oss att även få höra om Eva och hennes resa dit!

Sedan i somras har Tibber bidragit med stödtjänsten FCR-N. Det kändes därför aktuellt att vi traineer fick möjligheten till ett digitalt möte med Jacob från Tibber.

Genom smart laddning av elbilar och aktivt styrande av värme i huset, kan elnätets frekvens balanseras. Detta sker framförallt på nätter och tidigt på morgonen. Samtidigt garanteras elkunderna en lägre elkostnad i snitt jämfört med liknande företag, en win-win situation kan man säga. 

Efter en intressant och informativ presentation om Tibber fick vi chansen att ställa många frågor. Vad vi tar med oss är hur det upplevs att arbeta med Svenska Kraftnät från en aktörs perspektiv och vilka utmaningar det finns när ”nya tekniker” ska bidra med stödtjänster. Trots utmaningar, betonades också möjligheterna med att kunna styra elbilsladdningen samband med att vi har ett energisystem som är i förändring.