Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utbildning i presentationsteknik

Alla har vi nog känt att vi vill bli bättre på att hålla presentationer inför en grupp, att det kan kännas både jobbigt och utmanande att ställa sig där uppe framför alla. Vilken tur att vi då fick möjlighet att ha en heldag till just detta!

Tillsammans med en presentationsexpert fick vi träna och utvecklas i våra presentationstekniker. Vi fick var och en hålla flertalet presentationer med varierande fokus, för att sedan diskutera och analysera dessa.

Något som vår expert var tydlig med var att vi skulle få ut mest av dagen genom att själva vara aktiva och öva, så det såg han till att vi fick göra!

Delar vi fick arbeta med under dagen

 • Att förbättra våra kroppsspråk genom att bli filmade under presentation och sedan analysera detta. Tips är att göra detta hemma om det är något du vill utveckla själv.
 • Öva på att röra oss på scen istället för att bara stå stilla, det gör presentationen mer levande.
 • Inleda med en intresseväckare för att fånga uppmärksamheten hos lyssnarna (bra att använda sig av även under presentationen för att behålla fokus!).
 • Ha en bra och tydlig struktur i presentationerna.
 • Använda retoriska grepp som ethos, pathos och logos (extra viktigt om man vill övertyga någon om något).

Och det viktigaste av allt: VÅGA VARA DIG SJÄLV! Presentationer blir intressantare att lyssna på när personlighet och närhet lyser igenom!

Tips från coachen

Dessutom delade vår expert med sig av sina bästa tips för att hantera nervositet. 

Innan presentationen

 • ÖVA – kan du materialet bra kommer allt att flyta på och det kommer inte kännas lika jobbigt, varken innan eller under presentationen.
 • Gör snygga och strukturerade PowerPoints – det förhöjer bilden även av dig.
 • Ta några djupa andetag innan du går upp på scen.

Under presentationen

 • Inled med en avslappnad rutin genom att exempelvis röra dig i rummet och börja prata redan på vägen upp, innan du börjar följa manus. Du kan mjuka upp genom att prata lite om annat, kolla så att alla är där, småprata medan du stänger dörren och testar så att tekniken fungerar etc. Genom en sådan rutin kan du lura kroppen att vara i ett normalt tillstånd och du blir mindre nervös.
 • Glömmer du av dig och vet inte vad du ska säga? Ställ frågor till publiken! Ett perfekt sätt att slippa stå i fokus ett tag och det märks inte att du tappat bort dig. (Det är bra att ha laddat upp med ett gäng frågor innan för att kunna använda sig av detta knep!)
 • Behöver du en stund för att samla dig eller för att kolla upp något? Då kan du låta lyssnarna diskutera något i smågrupper en stund

Sammanfattningsvis var det en intensiv men väldigt rolig och givande dag! Hoppas att även ni fick ut något av vår experts fantastiska tips :)