Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ute i verkligheten

För att förstå och lära sig det vi ska jobba med kan ett viktigt steg vara att få komma ut och se hur det faktiskt fungerar på plats. Detta är något vi har fått göra och det vill vi självklart dela med oss av! Här får ni följa med när några av oss varit på besök ute i verkligheten.

Oscar som är trainee på enheten ledningsprojektering fick möjligheten att följa med ut på ett fältbesök i projektet ”Odensala- Överby”, som tillhör en av de nätåtgärder som planeras för att säkra elleveranserna i Stockholmsregionen.

Projektet innebär att den befintliga 220 kV-ledningen mellan stationerna Odensala (Sigtuna kommun) och Överby (Sollentuna kommun) ska ersättas med en ny ledning på 400 kV. Fältbesökets syfte var att inventera de planerade vinkelplatserna men också markförhållanden och de tekniska utmaningarna i själva byggnationsfasen.

”Att delta i detta fältbesök som både nyanställd och nyexaminerad var väldigt lärorikt. Framförallt att få prata med olika representanter från Svenska kraftnät med olika kompetenser inom sitt arbetsområde gav en väldigt bred bild av de utmaningar som finns när det gäller att bygga en ny ledning i transmissionsnätet.

Speciellt som i detta fall när det är många intressenter som berörs av ledningsbyggnationen, då är det ännu mer utmanande att hitta en lösning som tillfredsställer alla involverade.”

personer under 220 kV-ledningar

Näst på tur är Sandra! Hon har varit iväg till Stenkullen, Göteborg för att besöka Svenska Kraftnäts STATCOM-anläggning. I samband med avvecklingen av kärnkraft i södra Sverige förväntas STATCOM-anläggningen i Stenkullen bli en viktig del av kraftsystemet. Kärnkraften har traditionellt sätt bidragit med styrbar reaktiv effekt* för att stabilisera spänningen i nätet.

STATCOM-anläggningen har förmågan att kunna tillföra och absorbera reaktiv effekt och kan därmed delvis kompensera för förlorad reaktiv effekt till följd av avvecklingen av kärnkraft.

”Under studiebesöket fick jag se STATCOM-anläggningens viktigaste komponenter. Jag läste på lite om STATCOMs innan studiebesöket för att känna mig förberedd. Det var inte lätt att förstå men, jag tycker att det blev enklare att begripa hur de olika komponenterna hänger ihop när jag fick se anläggningen. Att vara på plats fysiskt är ett bra sätt att lära sig. Det tror jag många håller med om oavsett om man är ny eller erfaren!”

*Elnätet transporterar aktiv och reaktiv effekt där reaktiv effekt slarvigt kan jämföras med ”skummet i ett ölglas”. Skummet behövs, men det är själva ölen man vill åt. Ölen kan jämföras med den aktiva effekten.

Även Louise har fått ta sig iväg för att se verksamheten på riktigt. Hennes resa gick inte lika långt men var trots det väldigt givande. Det var ett ställverk som besöktes och med hjälp av bra guidning fick hon bättre förståelse för hur olika komponenter som transformatorer, brytare, frånskiljare och lindningskopplare fungerar och hänger ihop samt hur allt styrs från driftcentralen. Efter att ha suttit och granskat ritningar och gjort övningar i Aristo var det mycket lärorikt att få se allt i verkligheten!

Ställverk
En bild på ett ställverk, om än ej det som besöktes.